"Квартет - опасни връзки след края на света" по Хайнер Мюлер! Представлението ще се играе само 6 пъти в годината, тъй като изисква сериозното количество време, технически ресурси и останалите специфики по реализацията му.

В главните роли са Снежина Петрова (Мертьой) и Захари Бахаров (Валмон), които сами трябва да запълнят цялото пространство на зала 1 на НДК. Те ще се справят с повече от една роля. Камерите, с които ще се снима са общо 3 на брой, а самите те ще бъдат композирани в центъра сценичния кадър.

Спектакълът е първият, който се продуцира изцяло то НДК. Директорът на НДК Мирослав Боршош изказа радостта си, че работата стартира с един от най-добрите български режисьори - Явор Гърдев. Боршош изтъкта своята цел „дворецът да се превърне в място на множество театрални пространства - всяко със собствен характер, визия и публика".

Според Явор Гърдев поставянето на Хайнер Мюлер на толкова голяма сцена, каквато е тази на зала 1, е повече от предизвикателство и за подобно нещо се изискват изключително много време, усилия, средства, но и смелост. „За мен този проект е специален, защото той дава ценната възможност да се смесват в реално време жанрове, поради спецификата на заснемане и монтаж", не скри вълнението си творецът. Гърдев уточни, че в света на родния театър начинанието е експеримент - докато се развива действието, в реално време, едновременно с това тече и заснемането му, което дава усещането за това, че изображението е успоредно на реалното време. Явор Гърдев определи проекта като "спектакъл - филм" и призна, че посяга за втори път към текстове на Мюлер. За разлика от предния път, сега текстовете са базирани изцяло на този автор, без части на други творци - абсолютно чист текст.

Явор Гърдев приветства отварянето на нов театър в НДК, който е първият за България от близо 30 г. „Изключително съм радостен от факта, че съм в НДК във време, в което виждам, че традиционните културни територии се възвръщат обратно към първоначалното си предназначение. В своята кариера съм бил на много откривания на театри в чужбина, но за първи път виждам, че се открива нов театър в България и ми се струва, че именно такава трябва да бъде националната политика за култура в страната", заяви Гърдев.