Приблизително 700 души са били изправени пред съда за корупция в Румъния през изминалата година, предаде АФП.

Сред тях са трима министри, четирима депутати, десетина магистрати и близо 70 полицаи, съобщава председателят на прокуратурата за борба с корупцията- ДНА Даниел Морар.

"Дейността на DNA регистрира напредък през 2008 г., както доказват броят и качеството на разследванията по сложните дела за корупция по високите етажи на властта", заявява Морар. През 2007 г. прокуратурата е изправила пред съда 415 души.

Според данните на Морар прокурорите са финализирали 2309 дела през 2008 г. спрямо 2070 през 2007г.

"За сложността на делата говори общата стойност на нанесените щети", които са за 360 милиона долара. Тази сума е четири пъти по-висока от тази, регистрирана през 2007 г., съобщава DNA.

В същото време румънският печат пише за делото на бившия румънския министър председател-Адриан Нъстасе, който може да получи 10 години затвор заради корупционни схеми.

Срещу него е повдигнато обвинение за присвояване на 2 млн. долара държавни средства за  финансиране на президентската си кампания през 2004 г.

Нъстасе, който е изпълнявал длъжността от 2000 до 2004 г.не се признава за виновен . Според прокуратурата обаче държавният бюджет е бил ощетен с 2 млн. долара през 2004 г., когато печалбата на тази стойност, генерирана от събитие, организирано от държавна строителна организация, е била отклонена за финансиране на кампанията на Нъстасе. Обвинението разполага с над хиляда свидетелски показания по случая.