Като Cirque du Soleil (Цирк дьо солей-бел. ред.) определи бившият енергиен министър Трайчо Трайков случващото се с проекта „АЕЦ Белене" и евентуалния му рестарт.

В сутрешния блок на Нова телевизия той изтъкна, че искът на Русия към България заради спирането на проекта е целял да създаде обстановка на натиск преди посещението на руския президент Владимир Путин у нас. Трайков беше категоричен, че споделя мнението на правителството, че страната ни има достатъчно силни аргументи срещу иска на руснаците.

Tой отправи сериозни критики към американския инвеститор „Global power", който прояви интерес към изграждането на АЕЦ „Белене".
От думите му стана ясно, че изнесената информация от финансовия консултант Владимир Каролев е истина. Припомняме, в началото на месеца той съобщи, че Трайков е знаел за намеренията на американския инвеститор към втората ни атомна централа. От думите на бившия министър стана ясно, че не само е знаел за интереса на американците, но и се е срещал с представители на компанията и ги е насочил към консултанта HSBC.

Трайков определи появата на „Global power" като режисирана. Това е компания, финансова организация, която не е стратегически инвеститор, няма опит с ядрени централи и няма дългосрочен интерес, подчерта той. По думите му липсва яснота откъде ще дойдат средствата за изграждането на „Белене".
Парите може да дойдат и от Ал-Кайда, пошегува се бившият министър на икономиката.

Те дойдоха и казаха - „Ние знаем, че тук предстои да се строи руска централа. Не знаем нищо за проекта, но искаме да инвестираме 5 милиарда", разказа още за впечатленията си от евентуалния инвеститор Трайков, сравнявайки поведението му с това на авторите на измамните е-мейли за печалби за милиони, които получават всеки ден хиляди хора.

Ексминистърът поясни още, че е изискал информация за „Global power" от американските служби чрез американското посолство у нас. От там са му отговорили, че не разполагат с никаква информация за тази компания.

Относно референдума за строежа на атомната централа в Белене, Трайчо Трайков беше категоричен, че той не трябва да се провежда. За да е сериозно подобно национално допитване според него то трябва да съдържа много и специфични въпроси, сред които какъв да е моделът на реактора, кой да е инвеститорът, каква ще е лихвата.
Без тях, стана ясно от думите на Трайков, референдумът във вида, който се обсъжда сега, би бил напълно безсмислено упражнение.

Относно оставката си, бившият министър от ГЕРБ отбеляза, че отдавна е станало ясно какви са причините за нея и иронично коментира, че те не са заровени в катарските пясъци, а в сибирските ледове.
Припомняме, след отстраняването на Трайков от кабинета, премиерът Борисов гневно обяви, че „капката, преляла чашата" е проваленият по вина на министъра икономически форум в Катар.