Руският военен министър Сергей Шойгу подчерта, че Русия продължава да се интересува от сътрудничество с Китай по въпроси от сферата на отбраната, съобщава РИА Новости.

Шойгу изтъкна пред китайски официални представители по време на 17-тата Китайско-Руска междуправителствена комисия за военно и технологично сътрудничество, че съвместното сътрудничество между двете сили би подобрило стабилността в региона.

По-близко сътрудничество между нашите две страни, включително в сферата на военните технологии, ще доведе до повече мир в нашия регион", изтъкна той.

Това е първата чуждестранна визита на Шойгу от поемането му на поста. Той замени Анатолий Сердюков по-рано този месец.

Китайски военни представители от своя страна също подкрепиха по-близко сътрудничество с Москва.

Ние разглеждаме нашите отношения с Русия като приоритет в областта на международното военно сътрудничество", каза Ху Киланг, заместник-председател на Китайската Централна военна комисия на Комунистическата партия.

Той добави, че Пекин желае да „доведе отношенията до по-високо ниво".

Докато икономиката на Китай и влиянието на страната нараства, китайската държава става все по-атрактивна като регионален партньор на Москва. Двете страни вече имат общи интереси - заглушават критиката на Запада за човешките права, както и обща позиция за кризата в Сирия.