Циганинът Христо Иванов не е допуснат да ползва басейна в самоковското село Белчин баня. Пред Нова телевизия възмутеният мъж разказва за случая. Малко след 12.00 часа в неделя той и негов приятел решили да се откъснат от ежедневието и да отидат на басейна, който се намира на около 15 км от родния му Самоков. На място обаче ентусиазмът им бързо бил попарен.

Христо попитал касиерката може ли да ползва басейна, при което тя се спогледала с охраната и попитала какво да правят. Двамата казали на мъжете да изчакат да дойде управителката.

Входът за басейна струва 8 лева. Докато Христо и приятелят му чакали управителката, забелязали как останалите хора влизат безпроблемно след заплащане.

След 5-10 минути се появила и самата управителка. Тя казала на Христо Иванов, че не може да ползва басейна, тъй като влизането ставало само с клубни карти, които се взимали преди началото на сезона. В същото време той виждал, че никой нищо не показва, когато влиза в басейна. Казал на управителката, че било по-добре да му кажат, че проблемът е цветът на кожата му, а не да измислят какви ли не причини. Питали го дори от къде е. Казали му, че евентуално могат да го пуснат през седмицата, но не и през почивните дни. Мъжът иска да разбере каква е разликата между делничните и почивните дни.

Крайно възмутен Христо си представил какво би се случило, ако бил със семейството си и как трябва да обясни на детето си, че не го пускат. Затова решил да направи експеримент, за да провери дали става въпрос за лично отношение или дискриминация към всички представители на циганската общност.

Христо помолил трима негови близки, също мургави, да отидат до басейна. Те получили същия отговор - влизането става само в клубни карти. Свободни обаче в момента нямало.

Междувременно една от посетителките си тръгвала, недоволна от големия шум и възмутено казала, че басейнът е празен и няма причина да не пускат хората.

Христо Николов споделя, че се занимава с обществена дейност от 1997 година. Има неправителствена организация, председател е на фондация и се занимава с интеграция на циганите у нас. Никога не бил очаквал, че ще му се случи да бъде дискриминиран по този начин. Бил един от протестиращите срещу Орешарски и по време на протестите никой никога не го е делил, защото е циганин.