Ще очаквам да получа от Европейската комисия ясно становище относно бъдещето на газопровода „Южен поток".

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след срещата си с председателя на ЕНП Жозеф Дол в Брюксел.

Той обяви, че бил възмутен от „изказването на една говорителка вчера" и изрази надежда началниците й да я смъмрят за думите й, че ЕК само наблюдавала „Южен поток".

Напротив, подчерта той, аз четох пълномощното, с което България е делегирала всички права по този проект на ЕК. Това е факт и сега аз искам от ЕК да ми се отговаря с „да" или „не" по темата, да се казва ясно „това може" или „това не може", „това го правим" и т. н. Защото, по думите му, Путин е прав в едно, че освен отговор „да" има и отговор „не", но трябва да се каже навреме и да се каже точно и ясно. И не случайно той визираше само България", каза още Борисов.

Премиерът припомня, че ЕК е изискала от 6-те държави да стане посредник и да преговаря чрез еврокомисаря си с всички страни по „Южен поток".
В същото време обаче Борисов изтъква, че Путин размахал пръста срещу България, „не към Орбан или някой друг".

Борисов припомня, че ние имаме подписан договор, имаме ратифициран от парламента договор, и в същото време процедури, които ние многократно казвахме, че ще доведат до наказателни процедури.

Той обяви още, че днес ще изясни с „колегите Туск и Шулц" - дали е диверсификация, ако газът минава през Турция или не е.

И не на последно място, изтъква Борисов - още ме боли, че България беше заобиколена от „Набуко", ако сега имаше „Набуко", въобще нямаше да има проблем", коментира още премиерът ни.

Той благодари, че на срещата му с Дол се е присъединил и лидерът на ПЕС Сергей Станишев

Министър-председателят отхвърли интерпретациите, че присъствието на Станишев на срещата може да се тълкува като обсъждане на нова формула на управление в България.
„Благодаря на Станишев, че дойде на срещата, смятам, че е правилното лидерите на големи партии да демонстрираме единство и разбиране по националните теми", обясни Борисов.