Руският президент Владимир Путин пристигна в Триполи.

Очаква се по време на посещението да бъдат обсъдени двустранните търговски отношения между Либия и Русия, включително в областта на енергетиката и въоръжаването.

Няколко търговски споразумения, включително меморандум за сътрудничество между "Газпром" и либийската национална петролна компания, са почти готови, е заявил източник от руската администрация.

Това е първото посещение на руски държавен главен в Либия от 1985 година насам и ще е една от последните визити на Путин в качеството му на президент.

Според анализатори желанието на Кадафи да балансира между Запада и алтернативната подкрепа на Кремъл може да е в полза на предложението на Русия.

Дипломати намекнаха, че Русия се надява да подпише сделка на стойност 1.6 млрд. евро за продажба на оръжия, самолети и кораби.

Очаква се преговорите да са съсредоточени и върху инвестиции на Москва в развиване на ядрената програма за граждански цели на Либия.

Двете страни са се договорили Либия да изплати дълга си от 4.6 млрд. долара, е заявил руският финансов министър Алексей Кудрин.