Съюзът на българските художници (СБХ) изрази категорично си несъгласие с новото лого на България като туристическа дестинация.

От там подлагат на своеобразен разбор Туристически бранд „България", завявайки, че:

  • Естетическите, композиционни, пластични, цветови и идейни характеристики на графичния знак носят осъществени недостатъци. Шрифтовото (типографско) решение за съжаление притежава не по-малко проблеми, изтъкват още от СБХ.
  • В логото са вградени множество образи- вода (може би море), слънце (прилича на кайсия, запетайка...), листо, роза (напомняща много на едно партийно лого), чадър-детелина, планина, капка, пясък...
  • Принципът на този подход предполага въпросът защо не са сложени реки, минерални извори и т.н. Всеки един от тези образи самостоятелно би могъл да се превърне в знак при добър креативен подход.
  • Самият графичен подход е доста посредствен. Изображенията не но соят характерен (запомнящ се) образ. Силуетът е объркан и неясен. При намаление или отдалечаване всичко се слива в нечетима визуална каша.
  • Всички елементи в логото са характерни поне за половината туристически държави в света. За съжаление могат да се намерят множество подобни лога за други държави, автобусни фирми, хотели и др. В този смисъл логото не носи директна асоциация за България - не изпълнява предназначението си.
  • Такова количество цветове са допустими в едно лого при определени обстоятелства. Но в случая те са неясни и някои са доста близки като стойност.
  • Шрифтът е претенциозен и тромав. Той подсилва бъбривостта на знака и цялото лого става още по-неясно и натоварващо.

В заключение, това лого може да се определи като некомпетентно и посредствено, подчертават от СБХ.

Позицията на СБХ е изпратена в писмо от председателя на съюза Любен Генов до президента Росен Плевнелиев и министъра на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

В нея се изтъква, че по повод представеното ново туристическо лого на България до ръководството на Съюза на българските художници са изпратени писма  от името на секциите „Графичен дизайн", „Рекламен дизайн" и „Дизайн", като в тях обосновано и недвусмислено е изразено отрицателното отношение на професионалната художествена общност към новия знак на България.

„Всички ние заявяваме твърдата си позиция, че налагането на новото туристическо лого е в ущърб на националната графична идентичност, както и на културните, естетическите и академичните норми и ценности, завещани от традицията на българската приложна графика и дизайн", пишат те.

В писмото до президента се изтъква още, че фактът, че не е направен дори опит да се вземе мнение от която и да е от професионалните организации, говори колко са загрижени българските чиновници за имиджа на страната ни.

По-късно през деня авторите на новото лого на България като туристическа дестинация „Обединение за бранд България" разпространиха до медиите пространната си позиция по въпроса.

Туристическото лого е част от цялостна система за представяне на България като туристическа дестинация на целевите пазари. Методологията на проекта се основава на най-добрите практики в маркетинга и брандирането и включва редица изследвания в България и чужбина в началото на проекта, както и тестване на финалните продукти, категорични са те.

Избраната концепция категорично беше откроена като най-харесвана и отговаряща на стратегическите цели за представяне на България като туристическа дестинация. Тя е фаворит сред всички изследвани целеви групи - български туристи, туристи, които са били в България, туристи които не са били в България и туроператори, допълват те.

В позицията си в отговор на критиките от БЗХ, авторите на новото лого твърдят още, че то е в хармония с емоционалния фокус на бранда (радост от споделеното откритие), създава добро настроение и положителни очаквания към страната сред потенциалните туристи. То предизвиква спонтанни асоциации с туризъм, пътешествия и приятна ваканция, което допълва общото позитивно усещане на потенциалните туристи. Подсказва многообразие и различни възможности за туризъм, които предлага България. Според преобладаващата част от анкетираните, логото носи духа на България и подхожда на страната ни.

В подготовката на визуалните концепции са участвали творчески екипи на агенциите Publicis и Carre Noir, част от Публисис АД в България, както и чуждестранни експерти с опит в брандинга, туризма и дизайна. Направени са консултации с представители на различни артистични среди, включително и художници, както и с представители на т.нар. заинтересовани страни, категорични са още от „Обединение за бранд България".

При представянето на стратегия на България са потърсени мнения на едни от най-известните и утвърдени експерти в сферата на туризма и брандинга от чужбина, уверяват още авторите на новото лого.