Бившият израелски посланик във Вашингтон и член на партията на премиера Бенямин Нетаняху "Ликуд" Салман Шовал изрази одобрението си от руското предложение Сирия да предаде под международен контрол химическите си оръжия, предаде "Ройтерс".

Иначе скептичните относно мирно разрешение на конфликта със Сирия израелски политици може би ще одобрят този начин за решаването му.

Причината е, че по този начин вечният им враг Иран ще бъде принуден "да си помисли отново" дали да използва същите военни средства.

Израел по-рано изрази притеснението си от колебанието на президентаОбама за военна операция. Предстои Конгресът на САЩ да се произнесе относно нея.

Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви готовността на Дамаск да предаде химическите оръжия. По думите му Сирия се е съгласила, защото това би „отстранило основите за американска агресия".

Руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ и съюзниците им също трябва да се откажат от употребата на сила, за да се реализира тази идея, защото не е редно това да става едностранно.

САЩ не могат да чакат дълго, за да проработи руското предложение за сирийските химически оръжия. Това заяви Държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на изслушване в Комисията по отбрана на Конгреса, предадоха световни агенции.

Това, което направи Асад, пряко засяга сигурността на САЩ. Имаме огромен интерес в справянето с всички химически оръжия. Този конфликт заплашва Израел, Йордания и Турция, изтъкна дипломатът.

31 страни до момента са се подписали за „твърд отговор" срещу Сирия, поясни Кери.