Мястото на комунизма е единствено в историята и в учебниците. Това обяви държавният глава Росен Плевнелиев в своето слово пред монумента на жертвите на комунистическия режим близо до НДК в столицата.

Припомняме, че днес се навършват 70 години от най-масовото произнасяне на смъртни присъди от т. нар. "Народен съд" по време на комунизма. Пратени на смърт са 67 народни представители от 25-тото ОНС; 22-ма министри; 3-мата регенти на Царство България; 8 съветници на Цар Борис III; 47 генерали и висши офицери от Българската армия, в това число командващите всички родове войски и основните военни формирования.

Президентът призова на днешния ден да се гледа не като на ден на скръб, а на признателност към онези, които са се жертвали, за да поставят основите на родната демокрация.

Затворите и лагерите бяха пълни, но пламъкът на свободата оцеля. Никога досега не сме били по-свободни", категоричен бе Плевнелиев.

По думите му, комунистическият режим е бил исторически срам и истината за него ще ни обедини, като трябва да кажем "не на манипулативното мълчание".

Според държавния глава има събития, които не трябва да се забравят, а е редно да се предават през поколенията, за да може да не се повтарят грешките на миналото.

Да си припопмим убийствата още от първите дни на режима и то с нелепото основание "от името на народа", възмути се Плевнелиев.

За него е показателно, че стремежът на българите към висшите човешки ценности е оцелял в трудните дни на комунизма и българският дух не е бил сломен.

На тържествена церемония присъстваха и президентът Петър Стоянов, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Депутати от ГЕРБ и от Реформаторския блок също поднесоха почит не само с присъствието си, но и с цветя и венци.

От ГЕРБ пък бяха подготвили кратък вестник, носещ заглавието „Безумието на комунизма", в който обстойно са изброени всички смъртни и други осъдителни присъди на база политическа принадлежност и несъгласие с принципите на комунизма.

Десетки граждани, чиито близки и роднини са били жертва на политическо преследване във времето на комунизма, също се събраха пред параклиса пред НДК, за да запалят свещ и да запазят минута мълчание в знак на почит към паметта на всички загинали.