Художници, архитекти, инженери и скулптори въстанаха срещу решението на Столичния общински съвет (СОС) от 18 декември 2014 г. за „възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк и демонтиране и преместване на художествените скулптурни елементи от архитектурно-художествения синтез „1300-та години България" тяхното реаранжиране".

Представителите на творческите съюзи не възразяват паметникът при НДК да бъде обновен, но не и да бъде разрушаван и демонтиран. Те са изразили неодобрението си, но въпреки това аргументите им не са били съобразени, а авторските права и идеите на творците били пренебрегнати.

Бе разпространена и молба към българските граждани от гръцкия режисьор, сценарист и поет Андреас Панцис. Обръщението си той започва с това, че обича България и е прекарал 13 години в нашата страна, живеейки именно в близост до НДК.

„България има един от най-великите паметници на европейската култура", посочва гръцкият творец. Панцис оповестява, че група гръцко-кипърски бизнесмени иска да спаси паметника. Те са готови да го купят и поставят на високото кипърско крайбрежие. Самият Андреас Панцис е решен да направи филм за паметника и неговата значимост.

Творците ни обаче са на мнение, че имат достатъчно сили, за да запазят българския паметник.

Председателят на Съюза на българските художници (СБХ) Любен Генов изрично подчерта, че все пак има и техни колеги, които не споделят мнението им. Въпреки това около 50 представители на културните среди се събраха на пресконференция в БТА и настояха Столична община и Столичният общински съвет, както и всички управляващи в държавата да се вслушат в мнението и аргументите им.

Сред „въстаналите" срещу решението на общинския съвет са още Националната художествена академия, УАСГ, Художествената галерия в Пловдив, акад. Светлин Русев, арх. Иван Русев и други. СБХ настоява СОС да преразгледа решението си - ако не е възможно да го промени, то поне да го преструктурира.

Общинският съветник арх. Борислав  Борисов, който не е съгласен с решението на колегите си от Общинския съвет е внесъл и доклад в СОС, който ще бъде разгледан на заседание. Междувременно стана ясно, че има заведено и дело по повод нарушаването на авторските права.

И архитектите атакуваха публично решението на общинарите. Самата сграда на НДК и пространството около нея, където се намира паметникът, са неделими според председателя на Съюза на архитектите в България (САБ) арх. Георги Бакалов. Той предложи да се върне актът за публичната държавна собственост и с общи усилия съюзите на културната общественост да оживят сградата на НДК, включително и на околното пространство, което в момента е предоставено на градските власти.

За мен това решение е срамно, тъй като в залата не бяха допуснати желаещите експерти и заинтересовани лица", заяви общинският съветник Николай Белалов. По думите му, СОС е взел решение за разрушаване на монумента и оттук нататък останалото е вятър и мъгла. Той изрази съмнение дали паметникът изобщо ще бъде изграден. „Такова решение ме поставя в ситуация да не мога да вземам решения за следващи паметници", посочи още той.