Мобилни установки за изстрелване на севернокорейски ракети „Мусудан" са разположени в непосредствена близост до североизточния град Уонсан и са приведени в готовност, съобщава японската агенция „Киодо", която се позовава на представител на военното министерство на Япония, предаде РИА Новости.

По думите на представителя информацията е получена на основата на анализ на последните спътникови снимки. Специалисти изразяват мнение, че други установки могат да бъдат скрити под камуфлажни мрежи.

70-80% вероятност от въоръжен конфликт на Корейския полуостров

Още...

В началото на тази месец излязоха наяве предположения, че Северна Корея може да осъществи тестов пуск на балистична ракета със среден обсег на действие „Мусудан".

Смята се, че далекобойността на ракетата е около 3-4 хиляди километра.

Междувременно източник от Южна Корея съобщи, цитиран от „Йонхап", че според разузнавателната информация Пхенян е преместил две ракети „Мусудан" до източния пристанищен град Уонсан и са на открито. 4 или 5 автомобила, вероятно пренасящи установките, са засечени в южна провинция.

Източникът изтъкна, че пусковите установки за балистичните ракети тип „Мусудан" също периодично се връщат в укритията. Експертите смятат, че тези действия се предприемат за дезинформиране на южнокорейските и американските разузнавателни служби.

Външният министър на Южна Корея потвърди, че севернокорейските експерти са готови да поставят ракетното гориво и че Пхенян може да я изстреля „всеки момент".

Южнокорейските специалисти не изключват, че Северна Корея още не е завършила зареждането с гориво на балистичните ракети със среден обсег „Мусудан", съобщи РИА Новости, позовавайки се на агенция "Йонхап".

Ядрената и ракетна програма на КНДР струва колкото царевицата им за 3 г.

Още...

Засега не са забелязани превозните средства за зареждане с течно гориво и окислител", посочи източник в южнокорейското правителство.

Информацията, че севернокорейските специалисти са завършили зареждането на ракетите „Мусудан" с гориво, бе съобщена вчера от телевизия СиЕнЕн.

Вчера бе изразено предположение, че Пхенян може да изстреля и няколко ракети „Скъд" и „Но-Донг" в случай на повреда с балистичната ракета „Мусудан".

Южна Корея остава спокойна пред лицето на ядрена заплаха от Северна Корея и е готова да отговори при евентуално изстрелване на ракети от Пхенян, заяви говорителят на президента на страната.

Той отхвърли информацията, че Суел е повишил нивото на тревога от 2-ро на 3-то в сряда във връзка с подготвяните от КНДР ракети за изстрелване. По думите му това е направено още на 5 март 2013 година, когато Пхенян обяви, че няма да се придържа към примирието, което постави край на Корейската война (1950-1953).

Военното министерство на Южна Корея обяви, че КНДР може да изстреля ракета около 15 април, когато е рожденият ден на Ким Ир Сен.

Много анализатори смятат, че действията на Пхенян са свързани с нуждата на Ким Чен Ун да се докаже пред военните и да извлече концесии от международната общност, вместо да влиза в реален конфликт със световните сили.

Военният министър на САЩ Чък Хейгъл предупреди, че Северна Корея е много близо до „опасната линия" с провокациите и риториката си. Той подчерта, че севернокорейската заплаха и действия ще бъдат „неутрализирани".

По думите му младият лидер Ким Чен Ун се държи непредсказуемо.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че САЩ са способни да защитят себе си и своите съюзници от севернокорейска заплаха.

Ние сме напълно готови за сдържане, защита и реагиране на заплахите към САЩ и техните съюзници от страна на Северна Корея", заяви говорителят Патрик Вентрел.

Призоваваме КНДР да се въздържа от по-нататъшни провокационни действия. И ние, разбира се, винаги предприемаме редица мерки, включително в сферата на противоракетната отбрана, за обезпечаване на сигурността на страната и на нашите съюзници", отбеляза той.

Междувременно тайванското правителство стана първото, което призова гражданите си да отложат посещения в Южна Корея на фона на нарастващото напрежение на Корейския полуостров, след като Пхенян тази седмица предупреди чужденците да напуснат, тъй като има риск от „термоядрена" война.

В съобщението на външното министерство на страната се заявява тайванците да отложат пътуванията по работа, за ваканция или образование.

РИА Новости представя информация, че Северна Корея притежава запас от 100-150 ракети „Скъд-В"; 150 ракети „Хвасон-5"; 300 ракети „Скъд-С"; 300 ракети „Хвасон-6"; 50 ракети „Скъд-ЕР"; 200 ракети „Но-Донг А"; неустановен брой „Тепо-Донг-1"; 20 ракети „Но-Донг-Б" ( „Мусудан) и неустановен брой далекобойни ракети „Тепо-Донг-2" и „Тепо-Донг-3", които имат обсег на действие около 10 хиляди километра.

Съотношението на силите между Северна Корея и Южна Корея-САЩ в региона е: пехотата на КНДР е от над 1 милион души, Южна Корея има 560 хиляди войници, а САЩ 22 хиляди; КНДР има 4060 танка, Южна Корея- 2414, а САЩ-140; КНДР има 1337 самолета, Южна Корея 1185, а САЩ - 370; КНДР има 515 кораба, Южна Корея -242, а САЩ-50. Информацията е събрана от GlobalSecurity.org, CIA Factbook и Военният баланс за 2012 година.