Правителства и корпорации в Югоизточна Азия са мишени на силна хакерска група в продължение на повече от десетилетие, съобщава компанията за компютърна сигурност FireEye Inc, цитирана от Bangkok post.

Американската компания отбелязва, че хакерската организация APT30 е атакувала регионални дипломатически срещи и най-малко 15 компании за комуникации, технологии, финанси и авиация. Части от индийската армия също са били обект на атаки. APT30 системно е крала „чувствителна информация" от 2005 година, атакувайки правителства, корпорации и журналисти с интереси в Китай.

Предполага се, че групата е специално хакерско звено към китайската армия. Но към момента FireEye няма доказателства APT30 да е свързана с китайското правителство. Обаче от американската компания поясняват, че кодът на софтуера и езикът са сред индикаторите, които показват, че използваният за хакерски атаки софтуер е създаден в Китай. От компанията уточняват, че жертвите на хакерските атаки са свързани с китайските национални интереси.

От 2005 година хакерите имат достъп до компютрите на държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Външното министерство, военното министерство и интернет регулаторът на Китай отричат страната да има каквото и да е било участие в извършването на кибератаки. Дори Пекин се оплака в края на миналия месец, че Китай е „един от най-големите жертви" на такива престъпления.