В Софийски градски съд (СГС) най-после започна делото за костинбродската афера срещу бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков.

Делото за костинбродската афера продължава в края на септември
Още...

Припомняме, в деня за размисъл преди предсрочните парламентарни избори през 2013 г. в печатницата „Мултипринт", която отговаря за изработката на изборните бюлетини, бяха открити 351 075 надпечатани бюлетини.

След разследване вината бе стоварена именно върху Желязков, който според прокуратурата умишлено не е изпълнил задълженията си по контрол на изработването, за да създаде възможност на „Мултипринт" да не спази параметрите си по договор.

В началото на тази година обаче СГС върна обвинителния акт на прокуратурата за нанасяне на корекции.

Днешното съдебно заседание за малко щеше да претърпи същата развръзка - защитата на Желязков поиска прекратяване на досъдебното производство и повторно връщане на делото в прокуратурата.

Според адвокат Трендафилов съществуват процесуални нарушения във вече коригирания обвинителен акт. По думите му в него не е изяснено какъв е характерът на причинената от Желязков вреда - дали тя е имуществена и каква е стойността й, ако е такава.

Според юриста не е ясно и какъв е видът на обществено опасните последици, които са настъпили вследствие на деянието на Желязков. По негова преценка съзнателно не са посочени доказателствата от резултатността на инкриминираното деяние.

Съдът обаче отхвърли това искане с мотива, че обвинителният акт е разглеждан от съдия докладчик, който е преценил, че текстовете отговарят на всички изисквания.

Така в крайна сметка делото тръгна, само че по диференцирана процедура, отново по искане на защитата. Според процедурата част от свидетелите и вещите лица няма да бъдат разпитвани, а ще се ползват писмените им показания.

В рамките на днешното заседание пък пред съдебния състав ще бъдат разпитани 11 свидетели.