Френският президент Франсоа Оланд призова руския си колега Владимир Путин да продължи с прилагането на сключените през февруари споразумения в Минск за разрешаване на кризата в Източна Украйна, съобщава „Франс прес".

Най-добрият начин да преодолеем това, което ни възпрепятства, е да се продължи с прилагането на споразуменията от Минск" за разрешаване на конфликта в Украйна, каза Оланд пред Путин, които са в арменската столица Ереван във връзка 100 години от арменския геноцид в Османската империя.

В хода на срещата Путин подчерта, че е необходимо подобряване на отношенията между Русия и Франция.

За съжаление нашите отношения в последно време съществено се влошиха, търговският обмен се понижи, това не може да не буди съжаление. Длъжни сме да тръгнем по пътя на възстановяване на нашите отношения, всички са заинтересовани от това, поясни той.

Отношенията между Русия и ЕС са влошени на фона на конфликта в Украйна, необходимо е тази ситуация да се разреши по най-добрият начин, заяви Оланд.

Все още не е взето решение за „Мистрал"-ите, съобщи Оланд след срещата си с Путин, предаде Ройтерс.

Що се отнася до „Мистрал"-ите, поставих условията. Или ще бъдат доставени, което не сме решили към днешната дата или ще се плати във формата, която обсъдихме, оповести той на пресконференция в Ереван.

В същото време икономическият министър Емануел Макрон коментира, че френското правителство ще направи всичко компаниите и служителите да не бъдат засегнати.

По-рано стана ясно, че Франция е готова да плати за недоставените хеликоптероносачи „Мистрал" на Русия.

Руски източник, цитиран от Ройтерс, изтъкна, че Франция и Русия са близо до постигане на споразумение за анулиране на замразения договор за „Мистрал"-ите.

Оланд обяви, че Париж може да отмени договора и да възстанови парите на Москва.
Преди седмица руският президент разкри, че Москва няма да иска от Франция обезщетение за неизпълнението на сделката.

Много високо оценяваме тази позиция", каза руският източник във връзка с позицията на Оланд.

Според руския представител френският държавен глава е предложил „приемливо" решение за двете страни, но не разкри подробности.