Президентът на Румъния Клаус Йоханис повтори, че Букурещ не разглежда квотната система като решение на имигрантската криза в Европа, цитиран от Ройтерс.

Румъния обяви, че доброволно може да приеме максимум 1 785 имигранти, за да облекчи натиска върху ЕС. Но според предложената от Брюксел система за преразпределение на бежанците в страните членки на ЕС Румъния ще трябва да приеме повече хора.

Румъния показва солидарност с държавите от ЕС, но...ние не смятаме, че мандатната квотна система е решение на миграционния проблем", изтъкна президентът пред журналисти след среща на Върховния съвет за отбрана към страната.

Възможно е чрез процедура следващата седмица ЕС да ни принуди да приемем повече бежанци в сравнение с предложението ни колко да приемем, добави той.

Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка пък заяви, че ЕС се нуждае от „реално решение", а не от непродуктивен дебат за квотната система.

Чехия е твърдо против мандатната система. Коментарът на Соботка е реакция на решението на Германия от сряда за разширяване на граничния контрол, за да се спре трафикът на имигранти.

Чехия е готова активно да помага за разрешаване на имигранстката криза, ние помагаме и ние ще продължи да го правим на доброволни начела", отбелязва Соботка в съобщение.

Необходимо е да спре непродуктивният дебат за мандатния механизъм за преразпределение на бежанците, което не е правилното решение. Трябва да се приложат мерки, водещи до реално решение на тази криза възможно най-бързо, добави той.

Австрия в същото време призова за „нови и по-добри правила" за кризата с бежанците.
Премиерът на Словения Миро Церар, който говори след разговори с австрийския канцлер Вернер Файман в Любляна, изтъкна, че страната му ще се придържа към правилата на Шенгенската зона.

Словения поясни, че ще приеме молби на бежанци, но няма да създаде „коридор" за преминаване на бежанци през Словения към Австрия.

„Трябва да разрешим проблема, който започва от нашите външни граници (ЕС)", поясни от своя страна Файман.