Да се затворят шенгенските граници и структури на НАТО да бъдат привлечени за решаване на бежанската криза. Това предлага чешкият вицепремиер и финансов министър Андрей Бабиш.

Външните граници на Шенген трябва незабавно да се затворят и да се охранява шенгенското пространство от прилива на нелегални мигранти, заявява Бабиш, който е лидер на едно от основните политически движения в страната, а Forbes оценява имуществото му на 2,5 млрд. долара.

Според Бабиш Македония и България нямат сила сами да се справят с прилива на бежанци и се нуждаят от помощ от страна на НАТО.

Чешкият политик смята още, че извън пределите на Шенген - примерно в Турция, трябва да се създаде голям лагер за мигранти и там те да се разделят на две части - тези, които спешно се нуждаят от подкрепа - майки с деца и икономическите мигранти, които няма какво да правят в Европа.

В прав текст трябва да заявим, че икономическите мигранти не трябва да се стремят към Европа, където да станат безработни и веднага да получават социални помощи, категоричен е Бабиш.

Той определя безсмислен дебата за бежанските квоти. Какъв е смисълът от дебат за приема на 40 хиляди бежанци за следващите две години, при положение, че само през юли в Европа са дошли 117 хиляди.

По думите на Андрей Бабиш, Еврокомисията не е способна да приеме каквото и да било решение по този въпрос, а ООН по-скоро е загрижена за събирането на членски си внос.

В Чехия набира популярност виц, разказан от Бабиш преди дни: „Северноамериканските индианци навремето не са преценили вълната от нелегални емигранти от Европа. И къде са те сега?"