Лидерът на радикалната лява партия "Сириза" Алексис Ципрас заяви в интервю, че иска да премахне строгите икономии, наложени на страната и да изиска опростяването на част от дълга, предаде "Ройтерс".

"Победата на "Сириза" ще премахне черната магия над страната и ще донесе усещане за сигурност", каза той.

Според него, повтарянето, че ако той дойде на власт ще унищожи Европа, действа като самоизпълняващо се пророчество, тъмна магия.

Припомняме, че и преди Ципрас заяви, че незабавно ще спре международната програма на ЕС/МВФ за финансово подпомагане на страната, ако получи подкрепата на гръцкото общество. Той отдавна се обявява срещу €240-милиардния заем.

Отново защити убеждението си, че са необходими преговори, а не едностранни ходове и заяви, че няма да поиска нищо нереалистично. Но по думите му, няма да подлежи на дискутиране искането за отмяна на икономиите и дълга.

Той заяви, че иска да успокои международните пазари, които са наплашени от международните кредитори какво и се случило, ако партията му дойде на власт.

Германия днес отправи предупреждение за изолиране на гръцката икономика, ако Ципрас спечели изборите, поради заплахите му за неизпълнение на финансовите договорености.

Ако гръцкият парламент не успее да избере президент на страната и на трети тур, ще се проведат предсрочни избори. Проучвания на общественото мнение показват, че радикалната партия има шансове да ги спечели.