цецка цачеваБСП са предложили на председателя на Народното събрание Цецка Цачева дебатите по вота на недоверие да бъдат отложени, тъй като утре е ден на траур. Това съобщи в кулоарите на НС Ангел Найденов от левицата.

Припомняме, дебатите по втория вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов трябва да са утре, а гласуването да бъде в петък.

От БСП съобщиха, че ръководството на НС е отказало и утре, въпреки деня на траур, парламентът ще дебатира по вота на недоверие.

По-късно Найденов от парламентарната трибуна се опита да предизивка съчувствието на мнозинството в НС. Той предложи депутатите да гласуват отлагане на дебатите по вота.

Денят на национален траур винаги предполага много повече смирение, уважение към паметта на загиналите, предполага преклонение, почит, изисква разбирането за съпричастност, каза социалистът.

Дебатът в НС по един вот на недоверие, по думите му, предполага повече емоции, изостряне на страстите и противопоставяне, което не е най-подходящото за ден на национален траур.

Цецка Цачева от своя страна посочи, че в ден на траур се отлагат само увеселителни мероприятия и такива, които са несъвместими със скръбта на роднините на починалите.

Считам за цинично обвързването на предварително приетата от нас програма за дейността на НС с тази трагедия, изтълна тя.

Очаквано, предложението не мина. От 123 гласували "за" се обявиха 30 депутати, сред които и 7 от Синята коалиция. Против бяха 87, 6 гласуваха "въздържал се".