Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство е сезирала Европейската комисия (ЕК) за проекта на община Каварна „Яйлата, античната врата на Добруджа", предвиждащ аварийно укрепване на Скална църква „Св. св. Константин и Елена" и реставрация на ранно-византийска крепост. Според експертите, които имат опит в изследването, реставрацията, опазването и експонирането на културното наследство, при този проект се допускат по-драстични нарушения на българските и международни нормативни наредби в областта на биоразнообразието и културното наследство.

Експертите алармират, че за изграждане на подходни пътища към обекта в резервата се използва тежка техника, което може да доведе до сериозно увреждане на археологическите паметници. Според тях ако българските институции позволят този проект на община Каварна да бъде реализиран в сегашния му вид, има вероятност страната ни да бъде санкционирана и да загуби международното си положение в сферата на опазването на културно-историческите паметници.

От Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство изпратиха писмо до министъра на културата и министъра на регионалното развитие по повод непрофесионалната според тях реставрация на римската крепост в Яйлата.

От инициативата са започнали да подготвят документация и фотодокументация и за други фрапантни нарушения при проектите за превръщането на археологически и архитектурни обекти в туристически атракции. Целта е тази информация да бъде предоставена на европейските институции пряко финансиращи и контролиращи тези проекти (в случая - Европейската комисия) както и на други европейски и международни организации, ангажирани в различна степен с опазването на културното наследство: Съвет на Европа, ЮНЕСКО, ИКОМОС, Europa Nostra и други.