МОСВ приведе в състояние на „повишено внимание" Оперативното си звено след постъпила от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ - БАН)  прогноза за очаквани интензивни валежи през следващите дни.

Особено внимание е отделено на басейновите дирекции Източнобеломорски район и Западнобеломорски район, в които се очакват по-интензивни валежи, се привеждат в състояние на „повишено внимание", съобщават от МОСВ.

Оперативното звено действа в два режима -  състояние на „повишено внимание" или активиране за 24-часова работа. До 8 и до 16 ч. от деня, в който се активира ОЗ, докато обстановката се нормализира, се изпраща информация до областните администрации и в Национален оперативен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", която представлява:

- метеорологична прогноза за валежите, предупреждения за опасни явления, данни за оттока на реките, състояние на повърхностните води, хидроложка прогноза за река Дунав;

- състоянието на язовирите; състоянието на водите и водните обекти предоставена от басейновите дирекции; възникнали проблеми вследствие вредното въздействие на водите, съгласно предоставена информация от други институции и ведомства (МВР, МЗХ, МЕ, МРРБ, АПИ, МТИТС и МЗ).

- При установяване на вероятност за водни количества над определени прагове в трансграничните реки Арда, Марица, Тунджа, Доспат, Места и Струма незабавно се уведомяват компетентните органи на съответната страна чрез Министерството на външните работи (МВнР).

По информация на Агенцията за борба с градушките се очакват обилни валежи над София, като има вероятност и за градушка. Очаква се валежите да минат източно от София. Столичния инспекторат е предупредил фирмите, ангажирани с дейностите по чистота да следят състоянието на дъждоприемните шахти. Екипите на звеното за аварийни дейности са с увеличени състав.