Планът на Доналд Тръмп - един от основните кандидати на Републиканската партия за президент на САЩ, за депортиране на 11 милиона нелегални имигранти от САЩ беше яростно атакуван от съперниците му по време на телевизионен дебат, съобщава БиБиСи.

По време на дебата с участието на кандидати от Републиканската партия, воден от Fox Business и проведен в Милуоки, Джон Касич и Джеб Буш определиха плана на Тръмп като непрактичен и водещ до разкол.

Друга основна тема по време на дебата беше външната политика. Осемте кандидата не споделят единна позиция дали САЩ трябва да се намесят по-убедително в Близкия изток, особено в борбата срещу „Ислямска държава".

Но казусът за имиграцията доведе до най-голяма словесна конфронтация, след като Тръмп изригна, че трябва да бъде изградена стена по цялата граница с Мексико и всички нелегални имигранти в САЩ трябва да бъдат депортирани.

САЩ трябва да видят Израел какво постигна с изграждането на стена по границата с палестинците, поясни милиардерът.  Тръмп сравни плана си с действията на президента Дуайт Айзенхаер, който върна един милион мексиканци.

Ние сме страна със закони. Имаме граници. Ние ще имаме стена. Стената ще бъде изградена", закани се той.

Това беше посрещнато с презрение от Касич, губернатор на Охайо.

Всички знаем, че не можете да ги депортирате. Това е глупаво и инфантилно, изтъкна той, допълвайки: "Ако хората смятат, че вие ще натоварите 11 милиона души, които спазват закона, които са в тази страна, и някак си ги закарате в домовете им, и ги закарате в Мексико - помислете за семействата. Помислете за децата".

Буш, бивш губернатор на Флорида, изтъкна от своя страна, че това би довело до разделяне на семейства и обръщане в полза на основния кандидат на Демократическата партия в лицето на Хилари Клинтън. Според него това не е реалистично и е в противоречие на американските ценности. Той поясни, че ще позволи нелегалните да получат законен статут за пребиваване в САЩ, ако платят глоба, научат английски език и не са извършвали престъпления.

Кандидатите дебатираха също националната сигурност и външната политика на САЩ, въпреки че организаторите на събитието бяха обявили като тема на обсъждане икономиката на страната.

Тръмп предупреди, че ако САЩ свалят Башар Асад в Сирия, той може да бъде заменен с някой по-опасен.

„Погледнете Либия, погледнете Ирак. Погледнете бъркотията, която имаме, след като изхарчихме 2 трилиона долара, хиляди изгубени живота, ранени бойци навсякъде", заяви магнатът.

„Не можем да продължим да бъдем световен жандарм. Имаме 19 трилиона долара дълг, имаме страна, която отива по дяволите, имаме инфраструктура, която се разпада", продължи Тръмп.

„Доналд греши. Той абсолютно греши", заяви от своя страна Буш, отговаряйки на позицията на Тръмп за Сирия.

„Няма да бъдем световен жандарм, но сме сигурни, че по-добре би било да сме световни лидери", добави Джеб Буш.

Карли Фиорина, бивш шеф на HP, призова за увеличаване на военните разходи, разширяване на военните учения в балтийските държави, разполагане на ПРО в Полша, за да стане ясно на Владимир Путин, че САЩ ще защитят съюзниците си.

„Трябва да открием зона, забранена за полети в Сирия, защото Русия не може да казва на САЩ къде и как да летят нашите самолети", подчерта Фиорина.

Путин е нищо повече от гангстер. Обама се отнася към Израел с по-малко уважение в сравнение с Иран. Радикални терористични групи заплашват американските интереси по света, избухна сенаторът на Флорида Марко Рубио.

По време на дебата Рубио и сенаторът от Кентъки Ранд Пол се захапаха за военните разходи, след като Пол заяви, че планът на конкурента му за увеличаване на разходите е срещу консервативните принципи. Той критикува Рубио, че е готов да похарчи трилиони долари за отбрана. По думите му нереалистично звучи откриване на зона, забранена за полети в Ирак. Според него Ирак е грешка.

„Ние не можем да имаме икономика, ако не сме в безопасност", контрира Рубио.

Сенаторът на Флорида нарече Пол „отдаден изолационист" и призова за „силна" американската външна политика.

Някои от републиканците предупредиха, че Русия се опитва да разшири влиянието си в Близкия изток, застрашавайки интересите на САЩ.

Първичните избори, които ще доведат до избиране на кандидати на двете основни партии в САЩ, започват през февруари в щата Айова. Ноември 2016 година страната ще избере нов президент.