Правилно е с данък да се облагат селските градини и малките ниви.
Това мнение изрази пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов.

Припомняме, от финансовото министерство разпространиха идеята за промени в Закона за местните данъци и такси, с които от началото на 2016-та година с данък ще се облагат и селските градини, малките ниви. В момента от данък върху имота са освободени всички земеделски земи и горите, с изключение на застроените терени.

Искането на финансовото министерство обаче е вече данък да не се плаща само за земеделски земи и ниви извън строителните граници на населените места.
Това са земеделски земи, присъединени с промяна в подробните устройствени планове на населените места", отбеляза министър Горанов и обясни, че преди това тези земи са били извън регулация.

В момента, в който са променени устройствените планове и са вкарани огромни парцели от хиляди декари в границите на населените места и не са с променен статут, те на практика остават необлагаеми и това ощетява местните бюджети", посочи финансист номер 1.

„Много земеделски земи влязоха в границите на големите градове, които остават на практика необлагаеми, а изискват да се влага ресурс в тях и да се изгражда инфраструктура", обясни още веднъж казуса министър Горанов.

Той разкри, че идеята за данък и върху селските градини идва от страна на кметовете на големите населени места в България. „Дебатът ще се проведе в парламента", заключи все пак финансовият министър.