Жестоко нахапана от куче жена е приета в „Пирогов" вчера вечерта, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

Около 22.40 часа снощи 37-годишната Т.Г. е постъпила в противошоковата зала на болницата.

Жената е била нападната и нахапана от куче в бившето ТКЗС в кв. "Обеля"-1.

Засегнати са шията, има множество рани на лявото бедро и лявата мишница.
При приемането си тя е била оперирана и в момента се намира в Централна реанимация.

Опитахме се да разберем по какъв начин пострадалата жена е била транспортирана до „Пирогов". Говорителят на лечебното заведение обаче ни отговори, че „болницата поема пациентите от входа на „Пирогов" и не пожела да ни даде повече информация.
Потърсихме и Бърза помощ. От там любезно ни обясниха, че трябва да подадем декларация по надлежния ред с питане за конкретния случай, за да бъде направена справка.

Нахапаната е на апаратна вентилация, като състоянието й е тежко. Могат да се очакват всякакви промени, като важни са първите 24-часа, обясни доктор от „Пирогов" за news.bg.

Най-сериозни са нараняванията на шията, като засегнат е ларинксът. Именно в това е опасността, тъй като са засегнати меки тъкани - нараняване, което е изключително тежко при ухапване от куче, кон или крава.

Освен това има опасност и от последваща инфекция, предизвикана от слюнката на кучето, в което има бактерии. Със сигурност в момента жената е заплашена от инфекция.

Тя ще остане в реанимация и на апаратна вентилация, докато не се изключи със сигурност опасност за сърдечната и дихателната дейност. Колко може да продължи това - "ами до 6 месеца е възможно", отговори лекарят.

На мястото на инцидента екипът ни се срещна с директора на общинското предприятие Екоравновесие Петър Петров.
Информацията за инцидента са получили от пресцентъра на "Пирогов". Такъв инцидент се случва за пръв път в района, посочи Петров.

Сутринта на мястото на кървавата драма са пристигнали представители на МВР, следователи, служители на Столичен инспекторат към район "Люлин",
които са направили проверка по случая, разказа Петър Петров. По думите му, друга жена е станала свидетел на случая и вече е дала показания.

Собственикът на обекта отглежда коне, които изнася в Италия. Съседи разказаха, че собственика - Сашо Лакомото, отрича кучетата да са негови. Според представители на Екоравновесие обаче в региона няма други кучета и по всяка вероятност едно от двете кучета пазачи (Каракачанка и Кавказка овчарка) е нахапало жената.

По думите му такива големи кучета не биха допуснали бездомни животни да навлизат в територията им и по този начин изключи възможността уличен пес да е станал причина за нахапването.

Петров разказа, че кучетата са вързани за арматурно желязо, по което се движи. Веднага щом видят хора, двете кучета започват да лаят, посочи Петър Петров.
Нарушение от страна на собственика е, че кучетата са в близост до улицата, а не са вързани зад оградата, подчерта Петров.

На собственика вече е съставен акт за нарушение, в който е описан случая. Освен това той е предупреден, че трябва да вземе мерки по отношение на агресивността на кучетата.
Собственикът разполага и със 7-дневен срок, в който трябва да представи документите на двете животни - паспорти и платени данъци.