Западната коалиция е принудена да намали интензивността на ударите срещу армията на либийския лидер Муамар Кадафи заради пясъчните бури в пустинята, съобщават световните агенции. Либийският лидер се възползва от тази ситуация и изтласка бунтовниците.

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс и началникът на Генералния щаб Майк Мълън признаха, че са били принудени да направят това, защото заради лошото време в Северна Африка авиацията не може да бомбардира целите.

Силите на Кадафи, които бяха отбити практически до Сирт, успяха да си върнат преимуществото и да се придвижат до Марси ал-Брега, откъдето се открива стратегическият път за Адждабия, завзет от въстаниците преди няколко дни.

В същото време САЩ се готвят да изтеглят утре бойните си самолети от международната военна операция в джамахирията, обяви Гейтс.

От неделя самолети на Великобритания, Франция и други страни на НАТО ще извършват въздушни удари срещу либийски военни обекти. САЩ ще ограничат участието си до поддържащи мисии като зареждане във въздуха, разузнаване, издирване и спасяване.

Гейтс определи ситуацията като игра на футболен мач, който ту печелят, ту губят.

Според американския министър на отбраната опозиционните сили в Либия нямат нито командване, нито контрол. Активните сили на Кадафи десет пъти превъзхождат ядрото на въстаническата армия, която наброява около 1000 души.

Той посочи, че военните на Кадафи в един момент ще трябва да си отговорят на въпроса дали да бъдат унищожени с авиоудари или да напуснат Кадафи.

Републиканците, които контролират Долната камара на американския конгрес изразиха съмнение в целесъобразността на военната намеса, в нейната законност и продължителност, като много от тях се опряха на печалния опит на Джордж Буш-младши, който започна едновременно две войни - в Ирак и Афганистан.

Според републиканеца и бивш кандидат за президент Джон Маккейн, че САЩ правят недостатъчно, за да достигнат целите на своята политика и може да получат горчив урок.

Същевременно германският външен министър Гидо Вестервеле изтъкна, че ситуацията в Либия не може да бъде решена чрез военни средства и призова либийския лидер Муамар Кадафи към прекратяване на огъня. Възможно е само политическо решение и ние трябва да почнем политически процес, подчерта германският пръв дипломат.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението си в Лондон също се обяви срещу въоръжаване на либийските въстаници.