Британският премиер Дейвид Камерън пламенно призова другите ръководители на страните от ЕС да подкрепят неговите "разумни" предложения за ограничения на притока на имигранти и за мащабно ограничаване на социалните плащания за тях.

Камерън заяви, че ограничаването на имиграцията от ЕС ще бъде приоритет за страната му в бъдещите преговори относно членството на Великобритания в Общността и добави, че това ще наложи промени в европейските договори, съобщава БиБиСи.

Както се очакваше предварително, Камерън настоя в срок от 4 години имигрантите да не могат да се ползват от някои социални придобивки като социални жилища. Тези ограничения според него били „абсолютна необходимост", за да остане Великобритания в ЕС.

Припомняме, Камерън обещава референдум за излизане от ЕС в случай на победа на консерваторите на общите избори през май догодина.

Други тези, които бяха повдигани през последните седмици, като определяне на таван за броя на имигрантите, междувременно бяха изоставени. Съветниците на премиера смятат, че подобна мярка ще бъде неприложима, тъй като е в разрез с принципа за свободното движение на хора.

„Моята цел е простичка: да направим имиграционната система по-справедлива и да ограничим изключително високия наплив на имигранти от останалите страни в ЕС", каза Камерън.

Припомняме, вчера стана ясно, че е регистриран 39% ръст на нетната миграция между юни 2013 и юни 2014 г., като над половината от 583 хил. новопристигнали са от останалите 27 страни от ЕС.