Партията на европейските социалисти (ПЕС) поставя на първо място икономическото развитие на Европа. Това е заявил лидерът й Сергей Станишев при представянето на вижданията си за приоритетите на ПЕС след европейските избори пред председателя на ЕП Мартин Шулц, съобщават от БСП.

ПЕС ще работи по политики за гарантиране на повече инвестиции в нови работни места, по-добри условия за развитие на малкия и среден бизнес и реиндустриализация. Като ключов приоритет се посочва засилването на националните партии, разширяване на структурата на ПЕС извън ЕС, както и на мрежата от активисти.

Станишев е подчертал, че за реализирането на тези приоритети, ПЕС ще разчита на експертната подкрепа на Фондация за европейски прогресивни изследвания.

От „Позитано" 20 уточняват още, че Станишев и Шулц са обсъдили необходимостта от силна координация между ПЕС, групата на социалистите и демократите в Европейския парламент и бъдещите комисари от лявото семейство, които са получили ключови ресори - икономика, данъчна политика, регионално развитие, международно сътрудничество, здравеопазване и транспорт.

Двама знакови заместник-председатели на Комисията - Върховният представител по външна политика и първият заместник-председател ще бъдат от социалистическото семейство и ще съблюдават спазването на програмата, с която Юнкер получи подкрепата ни", подчертава Станишев.

На срещата той е запознал Шулц със ситуацията в България и приоритетите на БСП.