Софийски апелативен съд ще реши за мерките за неотклонение на обвиняемите по случая с Корпоративна търговска банка (КТБ) по-късно днес.

Причината е, че са постъпили допълнителни материали в 6 тома от Софийска градска прокуратура (СГП) по делото срещу обвиняемите за длъжностно присвояване в особено големи размери от КТБ. Това наложи отлагане на  заседанието за по-късен час, за да могат адвокатите да се запознаят с материалите.

В 11.30 часа защитниците на главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова, заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова и на главния счетоводител Мария Димова ще влязат отново в съдебната зала, за да уведомят дали са готови заседанието да продължи или имат нужда от още време.

Преди заседанието адвокатът на Мария Димова - Николай Рангелов, обясни, че от 16 до 20 юни подзащитната му е била в отпуск. Той допълни, че няма установена липса на каса, нито експертиза. При влизането на квесторите в банката всичко е било наред.

Той ще настоява да не се налага мярка спрямо Димова, която бе пусната под домашен арест. Алтернативното искане, в случай, че се налага мярка, е подписка, която ще бъде в съответствие със здравословното състояние на подзащитната му.

Междувременно Рангелов разкри, че делото е образувано в края на месец март, първоначално срещу неизвестен извършител.

Припомняме, четирима души бяха задържани за изнасянето на чували с близо 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка (КТБ), ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.

Софийската градска прокуратура измени обвинението, като го е преквалифицирала. Тя е установила, че парите не са били изнесени на куп с чували в продължение на една нощ, а посредством преводи в период около 3 години.

Впоследствие прокуратурата преквалифицира обвинението, като не става въпрос за изнасянето на 206 млн. за една нощ, а за доста по-продължителен период - от декември 2011 г. до 19 юни т.г.

На първа инстанция в среднощно заседание съдът реши да остави главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова и заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кичукова с непроменени мерки „задържане под стража".

Мария Димова беше пусната под  „домашен арест" поради здравословни причини.

Мярката на обвиняемия Орлин Русев, изпълнителен директор на КТБ, беше променена от „задържане под стража" на гаранция от сумата от 10 хиляди лева.