Горанов да си ходи", „Горанов вън", „Мафия" скандират недоволни граждани под прозорците на Народното събрание.

Около стотина протестиращи се събраха на жълтите павета в София, за да се противопоставят идеята за промени в  пенсионно-осигурителната система, предложена от правителството на ГЕРБ.

Докато зад стените на сградата на властта депутатите спокойно разглеждат бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата 2015-та година, отвън се събраха притеснени от подготвяните пенсионни промени граждани.

Събралите се пред Народното събрание граждани изразиха недоволството си и с издигнати лозунги с призиви - „Народе, събуди се", „Не на кражбата", категорични позиции - „Аз спестявам, вие ме ограбвате", „Моите спестявания не стигат за вашите заплати", „Долу ръцете от моите пари" и въпроси - „Затова ли ви избрахме?", „Това ли е моето светло бъдеще?", „Кой предложи, кой подписа, кой, кой, кой?".

Протестиращите настояват за широко обсъждане на въпроса, а не „5 човека да решават съдбата на пенсиите им".
Кой поръча, кой гласува, питат протестиращите и освиркват сградата на властта. Пред репортер на news.bg гражданка изрази несъгласието си да бъде слагана ръка на техните пари, за да се запълват дупките в бюджета.

Млад мъж блокира движението по „Цар Освободител” шофирайки той спря по средата непосредствено пред сградата на парламента и се качи на покрива на автомобила си. Той призова протестиращите да минат на жълтите павета.

Малко след това полицаите го отведоха, но колата на гражданина остана на улицата.

Солидарно протестиращите защитиха с викове човека, след което се вслушаха в призива му и се преместиха на уличното платно, където движението в момента е затруднено.

Протестът и виковете Оставка" навън обаче явно не смутиха нито управляващите от ГЕРБ, нито министъра на финансите Владислав Горанов, които категорично обявиха пред журналистите, че няма да оттеглят идеята си за промени, които засягат допълнителното пенсионно осигуряване.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев направи прогноза за последиците, до които би довело реализирането на идеите, които управляващите имат по отношение на парите за допълнително пенсионно осигуряване.

По думите му, промените ще доведат до трусове на финансовите и капиталови пазари, ще направят българите по-бедни, а страната ще затъне в дългове. Той изрази мнение, че управляващите би трябвало да не бързат с промените и да изчакат до март месец, когато изтича срокът, който управляващите си дадоха за дебати по пенсионната реформа.

Велев е категоричен, че хората трябва да бъдат чути, защото в противен случай "просто им е бедна фантазията на тези, които го предлагат, до какво ще доведе това".

Велев е възмутен от това, че не е направена оценка на въздействието и съзря, че всъщност форсирането на промените е с цел да не се реализира обществена дискусия и да не се чуят аргументите.

Протестиращите викат финансовия министър Владислав Горанов да отиде при тях, но за момента без успех.

Припомняме, че срещу идеята на ГЕРБ за въвеждане на право на избор на всеки българин къде да държи парите си за допълнително пенсионно осигуряване - в частните пенсионни фондове или в НОИ на протест снощи излязоха стотици недоволни българи.