Контролът на СРС-тата е абсолютно неглижиран и невъзможен, което дава колосален ресурс за злоупотреби.
Това заяви Мая Манолова от БСПпри обсъждането в парламента на доклада на подкомисията за СРС-та.

Манолова посочи като пример за слаба ефективността на СРС-та това, че от поискани 10 019 СРС по отношение на 3 462 лица няма яснота по колко са образувани съдебни производства.

В България пирамидата се обърна- арестите станаха публични, а съдебните процеси се засекретяват и възниква подозрението, че съответните органи използват СРС-та с единствената задача да крият един процес от широката публика и да не е ясно какво става по знаковите дела, добави Манолова.

Тя повдигна въпроса за нерегламентираното използване на СРСи заяви, че със закриването на Бюрото за контрол над СРС и създаването на парламентарната подкомисия практически контролът върху СРС-та е преустановен.

„Тази дейност в държавата е абсолютно безконтролна, защото няма как петима депутати да обхванат тази всеобхватна тема. Истината е, че използването на СРС в България не се контролира, а на основата на СРС може да се повдигне обвинение и да се постанови присъда", добави Манолова.

Тя призова - ако битката срещу престъпността ще се осъществява със специални разузнавателни средства, със специални съдилища, то нека контролът да е адекватен.

Същата позиция изложи и депутатът от ДПС Христо Бисеров. Той припомни на депутатите, че редица законодателни мерки вече разшириха многократно прилагането на СРС-та, а същевременно контролът върху използването им се стеснява.

Не става въпрос само за това, че вече по закон една присъда може да се основава върху СРС. Годно веществено доказателство в наказателния процес вече са и СРС-та, прилагани извън процеса, извън предварителното производство, във всички оперативни производства, което многократно увеличава приложното поле за използване на СРС-та", припомни Бисеров.

Той допълни и че с промените в Закона за електронните съобщения т.нар. разпечатки са станали мощно средства за събиране на информация. Бисеров е категоричен, че премахването на независимия регулаторен орган е много голяма крачка назад.

По думите му парламентарната подкомисия е в състояние да бъде полезна, но не е в състояние да контролира огромния обем информация и дейности по прилагането на СРС.
Бисеров акцентира и на установения в доклада дисбаланс - 10 000 разрешенияза използване на СРС са дадени, а влезлите в съда за 1234. Съотношението е 1:8, посочи Бисеров и коментира, че това е много скъпо удоволствие.
Като се прибавят и 10 000 разпечатки, съотношението става 1:16,добави депутатът от ДПС.

Числата показват, че в България се злоупотребява със СРС. Затова има нужда от повече контрол", категоричен е Христо Бисеров.

Парламентът прие доклада на подкомисията с 91 гласа "за", 10 "въздържал се" и 2-;ма "против".