"Миграционната криза е дълготраен проблем. Всяко усилие да се строят нови огради и стени не е в посоката, в която искаме Европа да се движи". Това заяви на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом, предаде БТА.

"Докато има бедност и диктатури край границите на ЕС, потоците от мигранти ще продължат. Няма лесно решение, това е дълготраен проблем", категорична е Малмстрьом.

Отчаяните хора ще потърсят алтернативни пътища, коментира еврокомисарят по повод промяната в маршрутите на мигрантите заради предприетите нови мерки в някои национални гранични режими. По нейните думи ЕС се нуждае от система, която да отчита тези промени сега и занапред.

При представяне на резултатите от седмичното заседание на еврокомисарите Малмстрьом заяви, че ЕС е изправен пред необходимостта от взимането на бързи решения. Тя изрази очакването на комисията следващата седмица да бъде постигнато решение на извънредния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи за разселването на 120 хиляди мигранти на задължителен квотен принцип.