В обширна позиция бившият премиер Симеон Сакскобургготски коментира отказа на страната ни да изгражда АЕЦ „Белене".

Лично аз съм сред хората, които са убедени, че след 20 години ще съжаляваме, че сме пропуснали възможността да сме енергийно независими и че не сме се възползвали от един източник на енергия, който е сред най-щадящите природата - не замърсява и не унищожава безвъзвратно изчерпаемите енергийни ресурси, не зависи от климатичните капризи, категоричен е той. Като аргумент експремиерът изтъква, че стойността на тази енергия е по-ниска и бързо възвръща инвестираното.

Дори и за неекспертите вече е ясно, че през 2050г. в Европа, а и в целия свят, ще има сериозен енергиен дефицит, отбелязва още той.

Според Симеон Сакскобургготски през последните месеци стратегическият въпрос за бъдещето на АЕЦ-а се политизира крайно.

Строителството на АЕЦ „Белене" е изключително важен въпрос за нашата енергетика и е нормално да има политически измерения, но превръщането му в инструмент за „стягане на партийните редици" или за „подготовка за избори" е най-малкото абсурдно, коментира той.

В позицията му се изтъква, че страната ни ще загуби огромни суми заради отказа от строителството на централата. Толкова ли сме богати днес, че да се откажем от тази инвестиция с лека ръка, пита бившият премиер и допълва - освен това колко други значими икономически проекти има България, че да се лишава от един толкова важен, при това, за който вече е вложила около 1 милиард и 300 хиляди лева.

Сакскобургготски разказва как лично е посетил площадката на бъдещата централа и там се е убедил какви огромни средства държавата, т.е., гражданите, са инвестирали от 1981г .Допълва и че през 2002 г., след 9-годишно прекъсване на строителството, площадката все още е била в учудващо добро състояние с перфектна поддръжка.

Не е нужно да си особено голям специалист, за да си дадеш сметка, че използването на площадката за каквато и да е друга цел, e безумно и най-вече безотговорно разхищение на огромни средства, констатира бившият лидер на НДСВ.

Трудностите, които днес съществуват за реализирането на проекта със сигурност са решими в бъдеще, пише още той. Въпросът е дали ще съумеем да бъдем далновидни, дали най-сетне ще има визия за дългосрочно развитие, а не да променяме стратегически решения при смяната на всяко правителство, продължава Сакскобургготски.

Много страни са „възкръсвали" икономически със собствени сили, без някой отвън да ги „дърпа" или да им диктува как трябва да се развиват, заявява още той. За пример дава Румъния, която вече е пуснала първите два ядрени реактора на АЕЦ „Черна вода".

Твърденията, че няма нужда от „Белене", защото няма кой да консумира енергията от централата, са несъстоятелни и, ако не злонамерени към страната ни, то най-малкото наивни, обобщава той.