Министърът на отбраната на Франция Жан-Ив льо Дриан планира да обсъди с властите на Малайзия възможността за продажба на „руските" мистрали, съобщава в. „Трибюн". Изданието се позовава на източник, запознат със ситуацията.

Министърът планира да посети Малайзия. На връщане за Франция Льо Дриан ще посети Индия, за да подпише договор за доставката на 36 изтребителя Рафал. Индия също проявявала интерес за купуването на корабите.

Общата компенсация, която Франция плаща на Русия за отмяна доставката на два хеликоптероносача „Мистрал" ще бъде по-малко от 1,2 милиарда евро. Тя беше договорена в началото на август в телефонен разговор между президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Франсоа Оланд.

Руското оборудване на корабите ще бъде демонтирано и върнато.

Сумата беше най-спорният въпрос, тъй като Париж предложи само да плати компенсация 785 милиона евро авансово на Русия, но Москва поиска допълнително 1,2 милиарда евро, за да се покрият разходите за обучение на екипажа и изграждане на пристанищна инфраструктура за корабите във Владивосток.

Договорът за изграждане на вертолетоносачи тип "Мистрал" за Военноморските сили на Русия бе подписан през 2011 година. Първият кораб, назован "Владивосток", руснаците трябваше да получат през есента на 2014 година, но Париж преустанови предаването на десантния кораб заради ситуацията в Украйна. Във втората половина на 2015 година трябваше да бъде предаден и вторият - "Севастопол". Договорът за доставката на двата вертолетоносача е на стойност 1,2 млрд. eвро. Той беше сключен между френската DCNS/STX и "Рособоронэкспортом".