Иван Михайлов Гаврилов- Ванчо, Ванчѐ, Скромнио, Брезов, Радко Деянов, Давид- много силна и много противоречива личност в национално-освободителното движение в Македония...

На този ден преди 17 години в Рим завършва земният път на един от най- всеотдайните и непреклонни защитници на българщината в Македония- Иван Михайлов.

Нека утрешните поколения знаят, защото времето отминава, а нашата преходност е налице, че ние направихме Вътрешно-македонска революционна организация не за да правим две Българии, а защото нямаме една целокупна! Македония без българите, огън да я гори!

Последният лидер на ВМРО посвещава живота си на идеята за свободна и автономна държава на българите в Македония. Въпреки превратностите, неволите, опасностите, напрежението, отричането и оплюването, Иван Михайлов не се отклонява от пътя си.

66 години с твърда ръка ръководи делата на Организацията. И на преклонна възраст не спира да защитава каузата на живота си. Преследван и прокуден, но винаги непоклатим в позицията си и в дълбоката си обич към българския народ и Македония.

Преди да поиска от другите безусловно да се отдадат на национално-освободителното дело, самият той принася живота си изцяло в полза ВМРО- всяка стъпка, всяко дело, дори отношенията със съпругата му Менча Кърничева- ВСИЧКО е преди всичко подчинено на Организацията.

Десетилетията до 1990 г. са пример за себеотрицание, пълна отдаденост, безкомпромисна последователност и фанатична преданост.

Прокуден и от България, и от Македония, Иван Михайлов докрай остава верен на обичта си към българщината в Македония. В годините на изгнание той неуморно разяснява, разказва, описва и тълкува историческата съдба на родината си. Публикува множество статии, дава интервюта за чуждестранния печат.

Освен книгите, които написва, той записва и спомените си, събрани в четири тома. Те са истинска енциклопедия на българското национално освободително движение в Македония.