Русия ще увеличи военното си присъствие в Крим, за да защити полуострова от външни заплахи. Това съобщава руската медия ИТАР-ТАСС, позовавайки се на думите на заместник военния министър на страната Юрий Борисов, докато долната камара на страната се готви да одобри анексирането на полуострова.

Ще бъде необходимо да се развие военната инфраструктура на полуострова, така че Крим да бъде стойностно представен от Руската Федерация и да бъде защитен срещу всички възможни посегателства", каза той.

В Крим има базирани около 20 хиляди украински войници. Те имат два избора: да се присъединят към руската армия или да напуснат острова. Военният министър Сергей Шойгу обяви, че болшинството офицери желаят да се присъединят към Русия.

Днес президентът Путин подписа заповед за признаване на военните звания и дипломи на украинските военнослужещи, които са пожелали да се присъединят към Русия. Съгласно решението в Севастопол ще бъде възобновено Висше военноморско училище, а в Нихамов ще бъде създадено кадетско училище.

В същото време официален украински представител заяви, че украинските граничари в Крим са започнали да се предислоцират към основната територия на Украйна. Вчера украинските военни наредиха да бъдат изтеглени частите от Крим.

Граничната служба на Украйна иначе обяви, цитирана от Интерфакс-Украйна, че руската страна временно е преустановила пропускането на жители от Харковска, Сумска и Луганска области, които граничат с руските Белгородска и Воронежка.