Варненски митничари задържаха 49 тона прах за пране. Марката е „Ariel - Actilift, а продуктът е пристигнал на западното пристанище във Варна в два контейнера от Китай. Задържаното количество е 49 000 кг., съобщават от Агенция „Митници".

Опаковките са общо 8 004, а всяка е с тегло около 6 кг. Препаратът е бил предназначен за българска фирма, чиито собственик е гръцки гражданин. Предполага се, че перилният препарат е предназначен за гръцкия пазар, тъй като търговските опаковки са с надписи на гръцки език.

След лабораторен анализ на предоставени мостри, притежателят на търговската марка е потвърдил, че задържаните прахове са фалшиви и са произведени без тяхно знание и съгласие. По случая са предприети правни действия със собственика на марката.

Друга проверка селектира контейнер, отново от Китай, който по документи превозвал играчки за български получател. При проверката зад няколко реда покривна стока от силиконови играчки, митничарите се натъкват на недекларирани 9 000 кг. цимент.

Строителният материал бил опакован в 180 торби от по 50 кг. Търговските опаковки са с надписи на турски език. Собственик на фирмата получател е турски гражданин.

На същия митнически пункт - МП Пристанище Варна Запад, са задържани и 395 комплекта изкуствени плодове от пластмаса. Задържането е във връзка с ограничения в Наредбата за стоки, имитиращи храни. Имитациите на плодове били внос от Китай с получател българска фирма.