Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение в 13 ч. днес.

Бедственото положение касае к-с "Меден рудник", "Акациите", "Победа", село Извор, село Маринка, вилна зона "Черниците", рибарско селище "Ченгене скеле".

Изцяло затворен за движение е централният път Бургас - Созопол, както и Бургас - Извор. Община Бургас призовава да не се предприемат никакви пътувания. Спасителни екипи издирват овчар в село Маринка.

Призовават се гражданите да не предприемат пътувания, тъй като голям брой от пътищата на територията на Бургаска област са непроходими, поради влошеното време.

Три язовира - в Маринка и два в Извор вече са прелели. Има реална опасност стената на язовира в Маринка да се скъса.

Припомняме в Бургас, както и в областите Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол е обявен код "Червено" за обилни дъждове и бурен вятър.

В момента започва задължителна евакуация на всички живеещи във вилна зона Черниците. Вероятно всеки момент ще се наложи и евакуация на живеещи в ниските части на село Маринка. Село Извор е тотално откъснато.

Зимни условия сковаха пътищата в страната

Още...

Ситуацията се влошава. Заради рязко увеличеният брой литри паднал дъжд на квадратен метър.
Възникват нови проблеми в ниските части на "Меден рудник" и кв. "Победа". Река Изворска и прелелия язовир са залели пътя за Извор. Движението е спряно. Селото е откъснато от света.

Акцията по отстраняване на проблемите се ръководи от кмета Димитър Николов. В цялата община участват екипи на полицията, пожарна безопасност и дирекция Управление при кризи и опазване на обществения ред към Община Бургас.

Наводнен е и манастира в местността "Аязмото" край комплекс "Меден рудник". В момента там се намира екип, който извежда намиращи се там хора. Майка Серафима и свещеник са отказали на напуснат манастира. По тази причина на мястото е оставен дежурен полицай.

Днес преди обед силният вятър е изтръгнал дърво с корените до блок 28 в комплекс "Зорница". То е нанесло щети на лек автомобил. Няма пострадали хора.

Над 50 сигнала са постъпили от сутринта в Община Бургас. Няколко от тях са за отворени от силния вятър ел - табла, както и за паднали клони в комплексите и Морската градина. Има и сигнали за преплетени жици и наводнени мазета.

Бедствено положение и в Габрово

Още...

Високите вълни са залели Северния плаж на Бургас. Залети са и ниските брегове на Несебър и Поморие. В Поморие жена е пострадала от дърво, повалено от силния вятър, информира БНР.

Критично е положението в района на парк Росенец и около хижа Странджа, където на 6-ти септември бедствието взе две жертви в Бургаско, съобщи Димитър Христов, главен експерт "Отбранително-мобилизационна подготовка" в Областна управа Бургас.

По думите му големи дървета плуват в каналите по пътя между Созопол и Бургас. Ситуацията е идентична с бедствието на 6-и септември, при което имаше и жертви, а за съжаление дъждът не спира, описва положението Христов.

Заради повишено ниво на водата е затворен за движение е пътя до СОМАТ.

От МВР-Бургас съобщиха, че са затворени пътищата Приморско - Созопол и в двете посоки, Приморско - с. Ясна поляна, пътят от с. Драчево до Аврамов мост, община Средец.

Затворен е и пътят от разклона за с. Извор до самото село /намира се по пътя Бургас - Малко Търново/, пътят от пътен възел „Юг" към ж.к. „Меден Рудник" поради излизане на водите на езерото „Вая".

Движение по пътя от Бургас за Средец е затворен и в двете посоки и се отбива през кв. „Горно Езерово" и с. Черни връх /важи и за обратния трафик/.

Главните улици на град Поморие са залети, но се работи по отводняването.

Язовирът при Средец прелива, поради което кметът Иван Жабов свиква кризисния щаб.

Около 16.00 часа се е скъсал язовира на село Черни връх. Огромно количество вода се е изсипало на пътното платно. Кметът на Бургас съобщи, че за да бъдат предотвратени инциденти, се налага спешно затваряне и на пътя Бургас - Средец.

Към 16.00 часа и рибарското селище "Ченгене скеле" беше залято, а тежка техника и екипи се опитват да стигнат до бедстващи хора там. Това съобщи кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Наложи се евакуация на живеещи в първите къщи на село Извор, тъй като водата от прелялата река и язовира са достигнали до домовете им. Хората ще бъдат настанени на втория етаж в кметството.

Всички общински фирми са на крак с хора и тежка техника.

Започва пренасянето на едър строителен материал за спешното изграждане на две диги на реките до Извор и Ченгене скеле.

До този момент са евакуирани над 60 души от вилна зона Черниците, някои от тях - принудително.

Закъсалите автомобили на пътя за "Меден рудник", в местността Капчето са извадени.

Спасителната акция по издирването на овчаря от Маринка е приключила успешно. Човекът е намерен, жив и здрав.

Бедственото положение в Община Бургас продължава. Кметът Николов се отправи към Ченгене скеле, за да ръководи акцията по извеждане на бедстващите хора там.

"Независимо от трудната ситуация се радвам, че няма жертви от потопа, а щетите тепърва ще се уточняват", заяви Николов. Той допълни, че се е свързал с Националната служба за противопожарна безопасност, за тежка техника от страната, която да пристигне при необходимост. Продължава да бъде затворен пътен възел Юг, който осъществява връзка с цялото Южно Черноморие и българо-турската граница.

Затворен за движение е и пътят Варна - Бургас заради наводнен участък близо до разклона за село Дюлино, съобщиха от прессцентъра на полицията във Варна, цитирани от БТА.

Движението в посока Южното Черноморие се извършва по обходен маршрут през Старо Оряхово - Дългопол - Айтос.

В област Варна има още един участък, по който преминаването е затруднено заради образувала се голяма локва вода. Той е в община Аксаково, между селата Осеново и Климентово. Пътят е проходим, но при повишено внимание.