Премиерът на Франция Франсоа Фийон реагира на критиките на опозицията след смъртта на шестима френски военни за по-малко от 48 часа в Афганистан. Той посочи, че те не са загинали напразно и увери, че френските войници, които приключват мисията си в размирната страна, ще работят при засилени мерки за сигурност.

Припомняме, вчерашният национален празник на Франция беше посветен в памет на загиналите при атаката в провинция Капис, на 50 километра североизточно от Кабул. По-късно през деня се проведе извънредна среща на високопоставени официални представители на силите за сигурност.

По време на нея бяха обсъдени нови условия за сигурност за френските военнослужещи в преходния период преди напускането им от Афганистан. Управляващите бяха подложени на сериозни критики, предимно от страна на кандидата за президентския пост Сеголен Роял, която подложи на силно съмнение сигурността на френския контингент в Афганистан.

По думите й президентът Саркози е "загубил пътя" в политиката на Франция в Афганистан.

За този, който умира за мира и в служба на страната си, никой няма право да казва, че е загинал напразно, отговори на обвиненията Фийон. Той е дал живота си за другите, дал го е за честта, отговори френският премиер, без да посочва конкретно твърденията на социалистката.