Папа Бенедикт XVI започна дълго дискутираното си официално посещение във Великобритания с изказването, че католическата църка не е действала достатъчно решително срещу духовниците, които са насилвали деца, предаде АП. Духовният водач заяви още, че основен приоритет сега е да се помогне на жертвите.

Коментарите на папата са най-пълното признание на църквата за това, че не е могла да се справи със скандала, който избухна в Белгия след като бяха разкрити стотици жертви на сексуално насилие от духовници. Поне 13 от тях са извършили самоубийство.

По думите на Бенедикт XVI, свещениците-насилници не е трябвало никога да имат достъп до децата, защото страдат от болест, която добрата воля не би могла да излекува.

Посещението на папата е в сянката на гнева на обществото от скандала и от безразличието на светската държава, където католиците са малцинство.

Първата среща на духовния водач беше с кралица Елизабет II, която освен държавен е и църковен глава на Обединеното кралство. Двамата се срещнаха в замък в Шотландия, като преди това папата беше посрещнат на летището от принц Филип.

През последните години избухнаха множество педофилски скандали с участието на католически духовници по цял свят, като разказите на жертвите за отвратителните издевателства на свещениците шокираха световната общественост. Силна е и опозицията срещу твърдата линия на папата по въпросите на хомосексуалността, абортите и употребата на презервативи с цел превенция на СПИН.

Допълнително масло в огъня наля и един от съветниците на Бенедикт XVI, който сравни Лондон със страна от Третия свят и се възмути от атеизма на англичаните пред немско списание. В последствие стана ясно, че духовникът няма да пътува за Острова „поради болест".

Граждани планират протести, фланелки с надпис „Не на папата" могат да бъдат забелязани из Лондон, а обществената дискусия за безбрачието на католическите свещеници е в ход.

Папата отбеляза по този повод, че Великобритания има „дългогодишна борба с католицизма, но и дългогодишна тенденция да бъде една толерантна държава". На журналистически въпрос как би коментирал резултатите от проучванията, показващи рязък спад в доверието към църквата след скандала, духовният водач заяви, че е дълбоко шокиран и натъжен от мащаба на злодеянието на свещениците.

Бенедикт XVI заяви, че чувства огорчение от факта, че църковните власти не са били достатъчно бдителни и не са реагирали достатъчно бързо, за да спрат действията на педофилите в расо. Папата заяви, че от този момент нататък, възстановяването на жертвите ще бъде основен приоритет на църквата.

Въпреки думите на Бенедикт, че очаква горещо посрещане от католиците и толерантност от протестантите, голямо хиляди билети за събитията, организирани в негова чест, останаха непродадени.

Посещението е първа официална визита на папа във Великобритания и срещата му с кралицата има голямо символично значение, тъй като Елизабет II ръководи протестантското вероизповедание в страната. Посещението съвпада и с 450-тата годишнина от Реформацията в Шотландия.

След срещата с кралицата, папата ще участва в парад по улиците на Единбург, където се очакват до 100 000 души. Шотландското правителство планира да развее знамето на Ватикана на сградата на Министерския съвет, за да се подчертае историческата значимост на посещението. В четвъртък той ще изнесе меса на открито в Глазгоу, а в неделя ще участва в церемония по обявяването на английски философ от 19 век за светец.

Британските медии отбелязаха, че Бенедикт XVI няма харизмата на своя предшественик Йоан Павел II, който събра повече от 250 хиляди души в Глазгоу при едно от личните си посещения в страната. За сравнение, сега се очакват не повече от 65 000. Медиите на острова отбелязаха още, че струващото почти 19 милиона долара посещение е твърде солено удоволствие за страната, която в момента е в дълбока бюджетна криза.