Паднал е безпилотният летателен апарат, с който се провежда разузнаване в района на взривовете, съобщи военният министър Аню Ангелов след правителственото заседание.
Припомняме, този самолет бе надеждата евентуално да бъдат засечени тримата изчезнали при взрива работници.

Апаратът е паднал вследствие на силния вятър. В момента бронирани автомобили търсят апарата, за да открият камерата. С две бронирани машини тип „Пустинна котка" на военна полиция се извършва разузнаване в района и продължава издирването на тримата работници, за които няма никаква информация.

Междувременно заместник-министърът на отбраната Валентин Радев съобщи, цитиран от БТА, че над района на взривовете около пътен възел "Петолъчката" е излетял втори, по-малък безпилотен самолет.

Той ще трябва да облети отново мястото на инцидента и да го заснеме в търсене на трима работници от складовете за боеприпаси, които са в неизвестност от началото на взривовете.
Самолетът трябва да помогне за намирането на камерата от падналия преди това безпилотен самолет.

Издирват трима, били в епицентъра на взрива
Още...

Министър Ангелов заяви, че намереният снощи gsm в района показва, че не са спазвани правилата за безопасност. В обект със складове за боеприпаси не може да се влиза с работещ gsm, подчерта той.

Когато се е случил първият взрив, в производствения цех № 1 е имало петима служители, като трима са работили, а другите двама били излезли на терасата. Взривът е бил със сила на десет тона тротил, потвърди още Ангелов и допълни, че не може да се предположи какво количество боеприпаси е имало в складовете.

Той каза, че фирмата е имала договор за утилизация на боеприпаси от Челопечене, но освен това е имала складирани и други боеприпаси, тъй като тя търгува с такива стоки. По договора за утилизация й били дадени 272 тона боеприпаси. Малка част от тях били извлечени от Челопечене.
„Колко са били не може да се каже. На мястото на цеха сега има само един огромен кратер", каза Ангелов и добави, че отговорността е на собственика на фирмата. Той е отговорен, че негови служители са нарушили мерките за безопасност.

И при втория оглед не са открити издирваните трима работници.

Взривовете в района продължават. Последните взривове са от разхвърляни вследствие на детонацията снаряди из района. Последният взрив е от преди 40 минути, информира Ангелов. Остава в сила отцепеният район с радиус 3 км.
„Няма опасност за околните села. Има опасност, ако се ходи в района около склада", подчерта военният министър. 24 часа след последния взрив ще има готовност модулна група да проучва терена около склада и да извърши обезопасяване, съобщи още той.

По-късно министър Ангелов отиде в парламента, за да даде обяснения по трагедията с взривовете. Той съобщи, че Министерството на отбраната ще плати за ново заснемане на района на инцидента с безпилотен апарат и уточни, че падналият не е на Военновъздушните сили, а е взет от Софийския университет.

Ангелов изрази надежда при огледа с втория летателен апарат да бъдат намерени тримата изчезнали работници. „И ако Бог е с нас, ще бъдат живи", добави Ангелов.

Последните 5 проверки не открили проблеми във взривените складове
Още...

Той изтъкна, че частната фирма, спечелила търга за утилизация, е допуснала драстични нарушения на правилата и изискванията за безопасност.

Министърът съобщи, че ще бъде използван роботът, който беше закупен по повод взривовете в Челопечене. Той посочи, че ще бъде предприето търсене на боеприпаси и извън района на складовата база, тъй като вероятно има и попаднали в гористата местност.

Тримата работници от взривения склад за боеприпаси не са открити и при втория оглед, стана ясно по-късно. Издирването им не е спряно.
Вероятността обаче мъжете да бъдат намерени живи е минимална, каза окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев, цитиран от БНР.

Неясна остава съдбата на тримата изчезнали работници.
Търсенето им е преустановено и ще започне 24 часа след последния регистриран взрив.