От земеделското министерство въвеждат по-строги наказания за недобросъвестните горски служители, заяви агроминистър Десислава Танева в софийското село Локорско, където засади няколко дръвчета по случай започващата утре седмица на гората.

Мярката е част от пакет законодателни промени, които ще позволят по-доброто стопанисване и опазване на родните гори, поясни Танева. Ведомството й бе задължено да подготви промени в закона за горите, които да ограничат незаконната сеч, с въведения на 4 март т.г. мораториум върху износа на необработена дървесина.

Танева не конкретизира с колко точно ще се увеличат наказанията, тъй като въпросът тепърва предстои да се съгласува с други ведомства. Заместникът й Георги Костов разясни, че една от мерките ще е например да се отнемат разрешителните на лесовъдите при едно извършено от тях нарушение (например неправилно издаване на позволително за сеч), а не както е досега - при три. За миналата година на 26 лесовъди са били отнети лицензите, уточни още Костов.

Сред другите мерки на министерството са въвеждане на забрана за оголване на горски територии, забрана за извършване на каквито и да е дейности в горите през нощта и др. За целта са променени три наредби, създадена е и нова наредба за изготвяне на плановете за управление на горски територии.

През 2015 г. министерството на земеделието планира рекордно за последните години залесяване - 14 хил. декара нови гори, съобщи зам.-министър Костов. По негови данни от 2012 до 2014 г. в държавните горски територии са създадени 35 хил. декара нови гори, което е глътнало 41,2 млн.лв. За тази година ще са нужни 15 млн.лв. за залесяване, които трябва да дойдат от държавните горски предприятия. През последните 13 години сме загубили 8 хил. декара гори, което е 0,21% от общата горска площ.

Това ни нарежда на трето място в ЕС след Ирландия и Унгария, коментира още Костов. Той уточни, че данните са на интерактивната он-лайн платформа за мониторинг на горите по света Global Forest Watch, които използват сателни изображения на NASA.

Припомняме, че горските стражари често стават обект на цигански набези, но от ведомството не им осигуряват охрана.