Тайна заповед, разрешаваща по-мащабни от планираните военни операции в Афганистан, е подписал американският президент Барак Обама, съобщава "Ню Йорк Таймс". Разпореждането се касае за 2015 г. и ще осигури на американските военни, които ще останат в Афганистан, директна роля в сраженията.

Решението дава право на американските сили да предприемат мисии срещу талибаните и други бунтовнически групировки, заплашващи военните формирования или правителството на Афганистан. Освен това те ще могат да използват изтребители и бомбардировачи в подкрепа на афганистанските войски по време на бойни мисии.

Изданието припомня, че през май Обама заяви, че американските военни няма да имат бойна роля в страната през 2015 г. и че 9800-те оставащи там военни ще се ограничат само до провеждането на учения на Афганистанските силите и до преследването на "останките на ал Кайда".

Решението за промяна на мисията идва след дълъг и разгорещен дебат "за и против" прекратяването на мисията на САЩ там или нейното изпълнение докрай.

Публикацията обаче не посочва дали броят на американските военни на афганистанска територия ще бъде увеличен.

Твърди се, че решението е взето заради големия натиск от страна на Пентагона, въпреки че някои от съветниците по сигурността на Обама били на мнение, че американски животи не трябва да се излагат на риск през 2015-та под формата на участие в операции срещу талибаните, а трябва да се фокусират единствено върху антитерористичната дейност по отношение на "Ал Кайда".