Правителството заяви готовност да съдейства  на работодатели и синдикати  за старта и провеждането на национални и браншови преговори за увеличаване на трудовите доходи.

Надявам се, че тези преговори ще доведат до сключване на националното споразумение за препоръчителния индекс за увеличаване на заплатите, който да даде допълнителен импулс за сключване на браншовите трудови договори, заяви премиерът Сергей Станишев пред ръководителите на работодателските организации и синдикатите.

Заедно с министрите Етем, Масларова и Орешарски премиерът се срещна със синдикалисти и браншовици на „Дондуков" 1.

В своето обръщение към тях премиерът изрази надежда, че при провеждането на браншовите преговори между различните организации ще бъде поставено началото за договаряне на минимални работни заплати и ползването им като минимални осигурителни прагове за съответните категории персонал.

Договарянето е предвидено в Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 година и в тази връзка проблемите в областта на труда, доходите и параметрите за препоръчителен индекс за увеличаване на заплатите бяха дискутирани на днешната среща в Министерски съвет.

Станишев изтъкна безпокойството си, че дефицитът по текущата сметка тази година нараства по-бързо отколкото миналата, че действително очакванията на хората за по-високи доходи са повишени, но и проблемът не може да бъде решен под натиск.

Премиерът посочи, че към момента исканията за увеличаване на заплатите са за 1.2 милиарда лева и предупреди, че ако те бъдат удовлетворени, ще бъде подложена на риск финансовата стабилност, има опасност и увеличението на доходите да генерира инфлация, която пак ще изяжда доходите на населението.

Сергей Станишев подчерта, че е необходимо да се водят разговори и по въпроса за увеличаване на осигурителните прагове.
Той припомни, че според Пакта за социално и икономическо развитие критериите за определяне на препоръчителни индекс за увеличаване на заплатите включват инфлацията, ръста на производителността на труда, конкурентоспособността и промените в данъчното и осигурителното законодателство.

По мнението на премиера въпросът за увеличаването на доходите трябва да се реши при много внимателна оценка и няма да се прави под натиск.

Той е категоричен, че мерките, които следва да бъдат предприети, трябва да са елементи на цялостна политика по доходите, а не само за заплащането.

Освен за заплатите остро стоят и проблемите за дисбалансите и неравнопоставеността в пенсиите, има какво да се направи и по отношение на данъците на физическите лица, посочи Станишев.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов посочи цифрата 15% за препоръчителен индекс за вдигане на заплатите в реалния сектор.
Тя обаче беше определена от Цветан Симеонов от БТПП като „мисия невъзможна".

Димитър Манолов от  КТ „Подкрепа" заяви, че тяхната оферта за индекса е 25.4%.
Той съобщи, че всеки момент могат да пламнат 14 стачки, от които 2 национални, и разкритикува работодателите, които осигуряват работниците си не върху реалните доходи, а върху минимално допустимите.

Значително по-нисък индекс предложиха от съюза на частните предприемачи „Възраждане" - между 6.5 и 7%, а при положение, че бъдат намалени осигуровките с 3%, индексът да е между 9.5 и 10%.

Председателят на БСК Божидар Данев изтъкна, че камарата подкрепя правителственото предложение за индекса, което според него е между 9.6 и 12%, но при положение, че бъде намалена осигурителната тежест с 3%.
Данев заяви категорично, че при по-висок индекс има опасност икономиката да се срути.

Стана ясно, че синдикалните предложения за работодателите засега са неприемливи, както и обратното.