Главният преговарящ на Гърция Евклид Цакалотос е фаворит за поста финансов министър на страната, след като досегашният Янис Варуфакис изненадващо се оттегли. Това съобщава високопоставен представител на гръцкото правителството, цитиран от „Гардиън".

Според експерти назначаването на Цакалотос, завършил в Оксфорд и една от най-умерените фигури в СИРИЗА, за министър на финансите ще увеличи значително шанса за договаряне на споразумение с кредиторите и позитивен изход от политическата криза.

Говорител на гръцкото правителство заяви, че новият финансов министър ще бъде обявен след провеждащата се среща на политическите лидери в Гърция.

Кореспондентът на Гардиън в Атина Елена Смит смята, че лявото правителство се опитва да намери консенсус по въпроса.

Оставката на Варуфакис идва часове, след като мнозинството от гръцките граждани отхвърлиха условията на международните кредитори. На референдума вчера 61,31% от гласувалите се обявиха срещу предложенията на ЕК, ЕЦБ и МВФ. Правителството на премиера Алексис Ципрас и самият Варуфакис призоваха сънародниците си да гласуват с "Не" на вчерашното допитване.

Междувременно финансовите пазари реагираха с безпокойство на все по-голямата вероятност Гърция да напусне еврозоната. Фючерсите на европейските пазари отчетоха спад с около 2-3%.

Очаква се реакция от Запада и по-конкретно позицията на Германия и Франция след заплануваната за тази вечер среща между лидерите на двете държави.