Държавата да блокира всички активи, които пряко или косвено са купени с кредити от КТБ. За това настояват в отворено писмо до медиите учредители на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България, цитирани от БТА. Организацията беше учредена през август от клиенти на КТБ.

Тези активи са купени с нашите вложения и средства, затова имаме пълното основание да искаме такава мярка, категорични са от комитета.

Те посочват, че вече 90 дни очакват БНБ да отговори на въпроса - фирмите, получили кредити от КТБ, имат ли обезпечение, за да притежава кредитният портфейл на банката реална стойност.

В писмото вложителите в банката искат и отговор на твърденията за липса на 3.5 милиарда лева от КТБ, за които отговорност носел мажоритарният собственик Цветан Василев. Ако такива липси има, обществото трябва да знае на кого са раздадени тези пари, смятат от Комитета.

Учредителите на Комитета настояват управителят на БНБ Иван Искров да каже истината за банката, както и "да спре да заплашва със съд Вежди Рашидов или който и да е потърпевш от казуса КТБ".