Министерски съвет одобри заем от 40 милиона евро по проект за инвестиции за ранното развитие на децата.

Заемът ще финансира разработването на програма за училищната готовност и ще обединява мерки за предоставяне на социални, образователни и здравни услуги на ниво общини.

Проектът е насочен към насърчаване на децата от семейства с ниски доходи и децата с увреждания до 7 години да ходят на училище.

Друга цел е повишаване благосъстоянието на децата и разширяване на обхвата на услугите свързани с грижите за тях.

Проектът ще се изпълнява за срок от 5 години. Той включва 2 компонента - „Интегрирани социални услуги, и услуги свързани с грижи за деца" и „Изграждане на капацитет".

Очаква се да се реализират програми за родители на деца до 3 години, като ориентиране на родители от уязвими общности и родители на деца с увреждания.
Предвиждат се и програми включващи индивидуални родителски консултации, както и програми за деца от 3 до 7 години, като намаляване на таксата за детска градина, създаване на фамилни центрове, транспорт, подобрени здравни услуги.

Има и под-компонент „Инвестиции,инфраструктура и материали", койтодава възможност на участващите общини да финансират малки по обем дейности по реконструкция на инфраструктурата за грижи за деца, за купуване на учебни материали, както изграждане на нови центрове за детски грижи в районите с недостатъчно прилагане на такива услуги

Посткомпонент „Обучение" включва различни дейности, като обучение на персонала в детските градини и обучение на гледачи.