Филм, продуциран в САЩ, стана причина за протести на мюсюлмани пред американското консулство в Бенгази, Либия и посолството на САЩ в Кайро, Египет, предадоха световните информационни агенции.

Според тях, този филм е обида за религията им. Той показвал пророка Мохамед в скандална светлина. Според мюсюлманите самото изображение на Пророка е недопустимо.

При атаките в Бенгази въоръжени са нападнали консулството с гранатомети и е загинал един американски служител. Има ранени. Останалите служители са били евакуирани.

По данни на агенциите, събралите се недоволни в Кайро са били хиляди. Полицията се е намесила, за да ги разпръсне. Съобщава се за изстрели.

Демонстрантите са разкъсали и запалили американски знамена и на тяхно място са издигнали черен флаг с надпис: "Няма друг бог, освен Аллах и Мохамед е неговият пророк".

Издигнати са били и лозунги срещу опитите за религиозни вражди.

Видни участници в протестите срещу бившия египетски лидер Хосни Мубарак са поискали забрана за филма и официално извинение.

В изявление на посолството се осъждат опитите да се използва свободата на словото като начин да се засегнат религиозните чувства на мюсюлманите.

На стената на посолството се появи надпис: "Ако вашата свобода на словото е без граници, тогава ще приемете и нашата свобода на действие".

Египетската коптска църква също разпространи изявление, в което осъди филма и подобни на него обидни за религиозна общност провокации.

Християните в Египет са около 10% от общо 83 млн. население.