Решението на Светия синод да се споменава името на Симеон Сакскобургготски в рамките на богослуженията не е нито революционно, нито скандално. Това решение е възстановяване на една традиция, грубо прекъсната под натиска на руските щикове.

Освен това формулата на това споменаване ни е дадена от свети патриарх Евтимий и ние не бива да оспорваме тази формура, заяви в студиото на Нова телевизия политикът от движение НДСВ Минчо Спасов. Той защити пламенно решението на Светия синод и помазанието на Сакскобругготски като "цар на българите" с тезата, че тази титла му са пада по право.

Очевидно църквата заявява вярност и принадлежност към конституционния ред, установен в Търновската конституция, което вече е съществен проблем. Още...

Като доказателство Спасов показа снимка от прием при британската кралица, на която Симеон Сакскобругготски също присъства. Освен това Минчо Спасов се позова и на Библията и думите на Исус: "отдайте, прочее, кесаревото кесарю, а Божието Богу" (НЗ, Матей 22), като включително извади и сложи на масата в студиото монета като доказателство.

Диспут в студиото се разрази с журналиста и философ Тони Николов, който зададе въпроса дали докато Симеон Сакскобургготски беше министър-председател на България е бил и цар и как би могло изобщо да се получава такова съвместяване на функциите и ролите.

"Всички помним момента, когато Сакскобургготски се закле в Конституцията на Република България, възрази Тони Николов и обясни, че да не се оспорва "царството" на Сакскобругготски при съществуващ републикански държавен модел е все едно да се приеме,че един християнски епископ може да приеме исляма и да продължава да се твърди, че е епископ. "Вие поданик на негово величество ли сте или сте гражданин на Република България?", поиска да разбере отговора на събеседника си Тони Николов.

"Аз и като войник, и като депутат съм се клел в конституцията, на чиято корица има герб с корона", заяви Минчо Спасов.

Според Тони Николов с решението си Светият синод отправя провокация и трябва да обясни своите действия. Също така трябва да обясни и защо точно сега, днес, през 2015 година решава изведнъж отново да назовава Симеон Сакскобургготски "цар на българите", поиска Тони Николов и предположи, че най-вероятно в това решение има сериозно влияние на Руската православна църква.

Да видим дали наистина Сакскобургготски ще присъства на парада на 9 май в Москва, запита се Николов. Освен това той иронизира самото "помазание", като обясни, че е изключително неясно какво точно му дава на господин Сакскобургготски Българската православна църква. "На кои българи точно е цар, какво е царството и какви са неговите граници. И по какъв начин църквата ще принуди българите да се молят за своя цар? Самата формула е спорна, а и леко смешна", коментира Тони  Николов и допълни, че очаква от Светия синод да преосмисли решението си.