Руският външен министър Сергей Лавров определи като „абсурдно" възмущението на Европейския съюз заради руския „черен списък" с 89 видни европейски представители, на които е забранено да влизат на територията на Русия, съобщава „Франс прес".

Притеснявам се дори да обяснявам абсурдността на подобна логика", заяви руският първи дипломат на брифинг след среща с италианския си колега.

По думите на Лавров, мерките на Москва били „пропорционални и дори по-слаби от едностранните санкции на ЕС".

„Тези санкции засягат личности, които активно подкрепиха държавен преврат, в резултат на който руснаците в Украйна бяха подложени на гонения и дискриминация", изтъкна Лавров.

ЕС, както и няколко членуващи в него страни като Германия, Белгия, Холандия и Великобритания, остро разкритикуваха списъка, обявен в отговор на санкциите и на сходна мярка от страна на ЕС.

В черния списък на Москва влизат 89 видни фигури, включително бивши премиери, висши представители от сферата на отбраната, както и парламентарист, критични към политиката на Русия. В списъка е и бившият посланик на България в Русия Илиян Василев.

Не искахме да последваме лошия пример на ЕС да предприемем шумна кампания за разгласяване на имената, както направи Брюксел, обясни Лавров, подчертавайки, че Москва не се опитва да предизвика скандал.

Говорител на ЕС осъди в събота предприетата от Москва мярка, определяйки я като "пълен и необоснован произвол".