Министерството на външните работи на Русия заяви, че надеждите за урегулиране на ситуацията в Украйна след предсрочните парламентарни избори засега не са се оправдали.

„Русия искрено се надяваше, че с края на изборите ситуацията в Украйна ще започне да се успокоява и киевските власти, въз основа на резултатите от волеизявлението на народа, ще бъдат готови да обяват курс за консолидирането на обществото и създаването на правителство на националното единство. Това, обаче, отново не беше постигнато", заявяват от руското външно.

Обаче на практика всичко се оказало различно. "За каква привързаност към демократичните стандарти може са се говори, ако влезлите във Върховната рада полеви командири на наказателните батальони са готови да внесат зад нейните стени своите методи на борба", пита Русия.

"Русия настойчиво призовава украинските политици да се откажат от конфронтационните призиви, които разделят обществото още по-дълбоко. Сега е важно в Украйна да се появи власт, която да не се занимава с вътрешни борби, а с реалните проблеми, стоящи пред държавата", се посочва в изявлението.